OOR 11 - 2013

OOR 11 - 2013
Beschikbaarheid: Uitverkocht

The Beatles Al 50 jaar de fabste!
Nick Cave 30 jaar interviews
Volcano Choir Ondergedoken
Jonathan Wilson De hemel of de oceaan

En verder interviews met onder meer Asgeir, Son Lux, Icona Pop, Midlake, White Denim en Ian Anderson. De Sleutelplaten van Jake Bugg, de Lastige keuzes van André Manuel en verder onder meer Gambles, Lo-Fang, Swearin’ en Kwes uitgelicht.
Volledige inhoud
Prijs: € 6,50
spread

The Beatles Al 50 jaar de fabste!

Een nieuwe plaat van The Beatles – hoe vaak maak je dat tegenwoordig nog mee? On Air – Live At The BBC Volume 2 verschijnt negentien jaar na het eerste deel en staat boordevol hits, covers, zeldzaamheden en historische ongein. Eens te meer wordt duidelijk hoe de jongens fab werden en waarom ze dat tot in de eeuwigheid zullen blijven – OOR raadpleegde samensteller Kevin Howlett voor de achtergronden en liet Dave von Raven van The Kik en onze eigen Beatleskenner Jan van der Plas los op de opnames: 63 tracks pure popgeschiedenis.

spread

Dossier: Nick Cave 

Nick Cave, Man van 2013? Deze maand speelt hij met zijn Bad Seeds maar liefst tweemaal in de Heineken Music Hall, en volgende maand verschijnt de liveplaat Live From KCRW. Er waren dit jaar al eerdere voltreˇers: het imponerende album Push The Sky Away en zijn verbijsterend goede optreden op Lowlands, waar hij alle concurrentie op grote achterstand zette. Helemaal verrassend was het allemaal niet. Nick Cave is al meer dan dertig jaar spraakmakend en toonaangevend; in 2013 zette hij de kroon op zijn werk. OOR volgt hem al drie decennia lang op de voet. Van zijn wilde dagen in The Birthday Party begin jaren tachtig tot de ingetogen zeggingskracht van nu. We hebben hem vaak bewonderd, soms verguisd, maar altijd weer geïnterviewd en gerecenseerd. En nooit liet hij ons met lege handen staan. Nooit had hij Niets te vertellen. Integendeel: altijd wist hij de gemoederen in beweging te brengen. Of hij nou Nick The Stripper werd genoemd, King Ink of de Ongekroonde Koning van de Underground; of hij nu door de duivel bezeten was, vleermuis, junk, gestoord, Yankofiel, romancier of keurige huisvader, OOR hield nauwkeurig bij hoe Nick Cave provoceerde, ontroerde, choqueerde, respect afdwong, inspireerde en tot wanhoop dreef. Lees – onder het motto ‘Never a dull moment with Nick’ – wat de man bezielde, in OOR’s Grote Nick Cave-story.

spread

Volcano Choir Ondergedoken

Binnenkort in Nederland te bewonderen: Volcano Choir, de band van… nee, zo mogen we het niet zeggen… de band waarin Justin Vernon zingt. Justin Vernon, die het succes van Bon Iver helemaal zat is, en zich samen met zijn maatjes uit Wisconsin heeft verstopt in een groep van zes muzikanten, die op hun beurt weer afkomstig zijn uit lokale bands als Collections Of Colonies Of Bees en All Tiny Creatures. Niet zulke boeiende informatie, zal menigeen denken. Maar voor Justin Vernon is het cruciaal dat Volcano Choir een groep is, en dat hij slechts een schakeltje is in een veel groter geheel. 

spread

Jonathan Wilson De hemel of de oceaan

Afgelopen zomer zag ik  Jonathan Wilson met z’n band op Roskilde aan het werk in de Odeon-tent. Hippies met lange haren! Precies de relaxte westcoastpop die die mooie zonnige Deense middag verdiende. Het timbre van Jonathans stem was prettig laidback, hij slingerde virtuoos uitwaaierende solo’s uit zijn gitaar, terwijl een rollend orgel als algehele sfeermaker fungeerde.

OVERIGE INTERVIEWS
 • Ásgeir Het wonder van Leugarbakki
 • Son Lux Requiem voor de mensheid
 • Icona Pop One hit wonder?
 • Midlake over Antiphon
 • White Denim Alle vier liefhebbers van rock & roll
 • Ian Anderson over Benefit

VASTE RUBRIEKEN
 • Sleutelplaten van Jake Bugg
 • Lastige keuzes van André Manuel
 • Herman Brusselmans Jan-Jaap
 • Nieuw Gambles, Lo-Fang, Swearin’, Touché Amoré, Only Real, Kwes
 • LBRDR Kleine viezerikjes en oude wulpse schrijfsters