OOR 04 - 2013

OOR 04 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

Vampire Weekend Het jongensboek gesloten
Unknown Mortal Orchestra Voer voor de duivel
Kensington Rock & roll in Nederland
Freek de Jonge Eeuwig jong

En verder interviews met Laura Mvula, Kurt Vile, Charles Bradley en nog veel meer! De Sleutelplaten van Alt-J, de lastige keuzes van Karl Hyde en Joe Jackson in Rewind.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Vampire Weekend Het jongensboek gesloten

De ultieme Brooklyn-band. Rock & roll meets brains. Lijstduwers van Afrikaanse invloeden in de moderne popmuziek. Allemaal waar. Maar termen als ‘preppy’ en ‘Paul Simon’ vormen allang niet meer de hoofdpunten bij het duiden van Vampire Weekend. Album nummer drie is een feit, Modern Vampires Of The City genaamd, waarop de uiteenlopende inspiratiebronnen in één bonte lappendeken over de essentie zijn gespreid: steengoeie popliedjes, nog steeds. Met veel durf en scherpte, ook nog steeds. Alleen is het allemaal nog dieper, nog donkerder, nog ingenieuzer. En, tja, nog excentrieker dan op de voorgangers. De band overleefde de doorbraak en consolideerde zijn status met Contra. Nummer drie maakt één ding duidelijk: Vampire Weekend is here to stay.

spread

Unknown Mortal Orchestra Voer voor de duivel

Ruban Nielson (33) woont in Portland, Oregon, groeide op in Nieuw-Zeeland, maar zijn moeder is Hawaïaans. Zijn tweede naam luidt daarom Kealii I Waena Ola Kou, Hawaïaans voor: De Prins Onder Hen. Hij is het brein achter Unknown Mortal Orchestra. Het tweede album van het orkest (bij het debuut nog een eenmanszaak, nu een trio) koppelt eigenzinnige songs en dito gitaarspel aan uiterst persoonlijke teksten en een onderkoeld sfeertje dat we zowel weird als raadselachtig vinden. OOR sprak de belangrijkste nieuwkomer op SXSW, waar hij zich – kauwgum kauwend, in een zwart jack met in rode letters The Monkees op z’n rug – openbaarde als een soort indie-Hendrix, of moeten we zeggen: Zappa van de neo-psychedelica.

spread

Kensington Rock & roll in Nederland

Mei vorig jaar kwam Vulture suit, het tweede album van de Utrechters van Kensington. Een leuke clubtour volgde, 3FM draaide hun nummers veelvuldig, maar de doorbraak naar het echt grote publiek bleef uit. Tot het 2013 werd. Home Again werd de grootste hit van de groep tot nu toe, Coldplay bleek fan, de nieuwe tournee verkocht in recordtempo uit en Pinkpop belde voor een plek op het hoofdpodium. OOR in gesprek met Eloi Youssef (zang/gitaar), Casper Starreveld (gitaar/zang), Jan Haker (bas) en Niles Vandenberg (drums).

spread

Freek de Jonge Eeuwig jong

Ooit schreef hij voor OOR columns onder de naam Hank Dussen en nu, vier decennia later, keert hij terug in onze kolommen, met een popplaat onder de arm. Freek de Jonge (68) begon zijn loopbaan eind jaren zestig in Neerlands Hoop, waarmee hij samen met Bram Vermeulen rock & roll en theater aan elkaar verbond. Als soloartiest voerde het gesproken woord lange tijd de boventoon. Projecten met het WillemBreuker Collectief, The Nits en het Metropole Orkest volgden, plus een heuse nummer 1-hit met Leven Na De Dood. Maar popartiest heeft Freek zich nooit gevoeld. Tot drie jaar geleden ineens Van A Naar Z verscheen, een popalbum, met zelfs enkele eigen composities. Z’n nieuwe plaat Zonde vestigt de naam van Freek als muzikant definitief: eigen woorden, eigen melodieën, in elkaar gezet met een keur aan muzikale vrienden uit de alternatieve sector. OOR toog naar Muiderberg voor tekst en uitleg.

OVERIGE INTERVIEWS
 • Laura Mvula Recht uit het hart
 • Bleached Valley Girls
 • Kurt Vile In een héél langzame lift
 • Charles Bradley De grootste van allemaal
 • Phosphorescent Het licht aan het eind van de tunnel
 • Phoenix ‘De sound is bij ons net zo belangrijk als het liedje zelf’

VASTE RUBRIEKEN
 • De lastige keuzes van Karl Hyde
 • Sleutelplaten van Alt-J
 • Herman Brusselmans Drie bijzondere bands
 • Rewind Joe Jackson ‘Ik heb het aardig voor elkaar zo’
 • Nieuw Nü Sensae, Danny Brown, Cayucas, Half Moon Run, Charlie Boyer & Voyeur, Autre Ne Veut
 • LBRDR Sensation White, de 3FM Area