OOR 03 - 2013

OOR 03 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

Dossier Bowie Opkomst & neergang van een fenomeen
Gary Clark Jr. De zwarte panter
Fela Kuti Amokmaker en oervader van het zwarte bewustzijn
John Grant ‘Waarom heb ik dit laten gebeuren?’

En verder interviews met Willy Moon, Foxygen, Daughter, Phantom Four en nog veel meer! De Sleutelplaten van Passenger, de lastige keuzes van Lucky Fonz III, Claw Boys Claw ontmoet The Opposites.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Dossier Bowie Opkomst & neergang van een fenomeen

Geen artiest werd in meer dan 40 jaar OOR zo bejubeld en zo afgeschminkt als David Bowie, wiens comebackalbum The Next Day op 11 maart is verschenen. Van bijna buitenaards wezen dat het ik-tijdperk van de jaren zeventig met vele gedaantes bespeelde, tot vermeende poenschepper in de jaren tachtig en wat meewarig aangekeken oude-ster-die-zonodig-moet in de jaren negentig. Toen men de trukendoos van de fascinerende kameleon eenmaal doorhad, begon men hem te bestoken. 40 jaar Bowie in OOR, in twee delen. Van complete adoratie tot totaal demasqué. Opkomst en ondergang van een fenomeen dat wenst te herrijzen met The Next Day. Tussendoor vertellen bekende bewonderaars en passanten wat hun Bowie zo bijzonder maakt, culminerend in een persoonlijke Top 40 van OOR’s hoofdredacteur Erik van den Berg.

spread

Gary Clark Jr. De zwarte panter

Een uurtje voor het interview wordt er gebeld door de dame van de platenfirma. Dat er geen vragen over Jimi Hendrix gesteld mogen worden, want dat is Gary beu. Terecht! Alleen hele domme journalisten, van wie er blijkbaar heel veel zijn, noemen Gary Clark Jr. de nieuwe Jimi Hendrix. Dat de 29-jarige Texaan uit Austin een van de meest verbluffende gitaristen is die je in levenden lijve aan het werk kunt zien staat echter buiten kijf. President Obama, Alicia Keys, Eric Clapton en The Rolling Stones hoeft hij niet meer te overtuigen. Wie naar zijn doorbraakalbum Blak And Blu luistert, hoort dat er aan deze ruwe diamant heel wat meer facetten zitten dan alleen Voodoo Child. Lieve Kim, wees niet bang, het H-woord zal niet vallen.

spread

Fela Kuti Amokmaker en oervader van het zwarte bewustzijn

Als je plezier beleeft aan Amok van Atoms For Peace, de ‘supergroep’ rond Thom Yorke van Radiohead, dan kun je je hart ophalen aan de albums van Fela Kuti. Obscuur, moeilijk te vinden? Vanaf nu mag dat geen excuus meer zijn, vrijwel alle muziek die de belangrijkste Afrikaanse muzikant van de vorige eeuw, de magistrale grondlegger van de Afrobeat, saxofonist, toetsenist, zanger, bandleider, visionaire activist en provocateur, op plaat vastlegde, wordt momenteel heruitgebracht, mooi gedocumenteerd en in een aantal gevallen ook nog voorzien van dvd’s met live-opnames.

spread

John Grant ‘Waarom heb ik dit laten gebeuren?’

Een homoseksuele knuffelbeer, dat beeld roept John Grant op met z’n wollige baard, robuuste gestalte en aimabele gesprekstoon. Koosnaampje Honeybear! Maar zo simpel is het allemaal niet. Beroemd geworden door zijn debuutplaat Queen of denmark, waarop hij ironische zelfverachting verpakte in een larmoyant seventiesgeluid, stapt de ex-zanger van de Amerikaanse indieband The Czars (1994-2004) op opvolger Pale Green Ghosts over naar een elektronisch eightiesgeluid. Andere sound, zelfde thema. Gebleven is: de ironische zelfverachting.

OVERIGE INTERVIEWS
 • Willy Moon Rocket 89
 • Foxygen 100% retro
 • Daughter ‘Op den duur was ik die ‘solomijmeringen’ gewoon zat’
 • Phantom Four ‘Het voelt als een frisse start’

VASTE RUBRIEKEN
 • De lastige keuzes van Lucky Fonz III
 • De ontmoeting Claw Boys Claw vs The Opposites
 • De platenkast van Herman Brusselmans
 • Sleutelplaten van Passenger
 • Herman Brusselmans Assim Toot
 • Rewind Fela Kuti Amokmaker en oervader van het zwarte bewustzijn
 • Nieuw Sir Yes Sir, The Family Rain, Popstrangers, Jagwar Ma, The Milk Carton Kids, Vondelpark
 • LBRDR Team Holland op SXSW: tulpenbollen, plantenbakken en de parkeergarage van de Walmart