Musicmaker 01 - 2013

Musicmaker 01 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

Eric Clapton 35 jaar Slowhand
Achtergrond Herverdeling zendfrequenties
Special Philicorda 50 jaar!
Gruppo Sportivo 10 Mistakes op vinyl

En verder tests van Boss VE-5 Vocal Performer, Dream Cymbals, Peavey Grind 4, HK Audio Lucas Nano 300 en Mackie DL 1608. Maar ook The Jacks neemt ons mee naar de oefenruimte, Stevie Ann over haar Gibson J-45, The Mrs. in Smaak Of Draak? en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Eric Clapton 35 jaar Slowhand

Eric Claptons legendarische album Slowhand werd 35 jaar geleden opgenomen. Slowhand schreef geschiedenis dankzij hits als Wonderful Tonight, Lay Down Sally en de J.J. Cale-cover Cocaine. Drummer Jamie Oldaker en gitarist George Terry blikken terug op de opnameperiode en vertellen openhartig over hun samenwerking met Clapton. ‘Tijdens de Slowhand-sessies moesten we de meeste songs er echt uitpersen.’

spread

Achtergrond Herverdeling zendfrequenties

Voor iedereen die werkt met draadloze microfoons of in-earmonitors gaat er veel veranderen. Per 1 februari zijn de frequenties die deze herfst aan vijf telecomproviders verkocht werden voor hen beschikbaar. Ook het bekende kanaal 63 valt hieronder. Wat betekent dit voor je draadloze verbindingen? Is het straks überhaupt nog mogelijk draadloos te werken? Wij zochten het uit en zetten alle veranderingen voor je op een rijtje.

spread

Special Philicorda 50 jaar!

Orgelmerken als Hammond, Farfisa en Vox kent iedereen. Maar ook Philips in Eindhoven begon in 1962 met het bouwen van elektronische orgels. Deze Philicorda’s waren bedoeld om netjes in de woonkamer te staan en veel protestantse gezinnen ruilden hun harmonium in voor zo’n hypermodern instrument van Nederlandse makelij. De laatste jaren beginnen veel Nederlandse bands ineens de charme van dit lichte en nog steeds heel goedkope orgeltje te ontdekken. Ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Philicorda vroeg Musicmaker acht bekende ‘Philicordisten’ naar hun ervaringen. 

spread

Gruppo Sportivo 10 Mistakes op vinyl

Naast Eric Clapton is er ook een band die een 35-jarig jubileum te vieren heeft: Gruppo Sportivo. Het toch wel uitdagende 10 Mistakes van de band met vreemde-jongetje-uit-de-klas-uitstraling werd opnieuw uitgebracht. Het album kreeg vijf bonustracks mee en werd op wit vinyl geperst. Musicmaker was in de Haarlemse vinylperserij Record Industry, waar zanger Hans Vandenburg en toetsenist Peter Calicher de eerste exemplaren ontvingen.

TESTS
 • Boss VE-5 Vocal Performer De Boss VE-5 is een veelzijdig effect, special ontwikkeld voor vocalisten. De geluiden van de VE-5 zijn afgeleid van de Boss VE-20 en de functies zijn nagenoeg hetzelfde. Boss wilde echter een handzamere variant uitbrengen en dat is gelukt.
 • Dream Cymbals Het jonge Dream is een samenwerking tussen Canadese instrumentontwikkelaars en Chinese bekken- en gongsmeden. De handgehamerde bekkens van B20-brns doen in veel opzichten denken aan de traditionele merken uit Istanbul. Het is dan ook een bekende theorie dat de Chinese smeden de Turken eeuwen geleden hebben geleerd hoe ze de bekkens moesten maken. De Dark Matter-serie heeft een wel heel bijzonder ontstaansproces.
 • Peavey Grind 4 Peavey is niet de eerste naam waar je aan denkt als je een snelle bas zoekt. Merken als Ibanez, ESP, BC Rich, Yamaha, Jackson en Warwick zijn misschien net even stoerder maar Peavey maakt veel mooie instrumenten die ook nog eens goed betaalbaar zijn. Chris Dekker knipte zijn haar een week niet, pakte zijn langste gitaarband uit de kast, wisselde een Wilco-cd in voor eentje met een zwarte hoes en een doodskop en stapte over naar  ‘the dark side’ met een gitzwarte Grind 4 op z’n knieën.
 • HK Audio Lucas Nano 300 Veel PA-merken breken hun hoofd over hoe je systemen kleiner en lichter maakt zonder concessies te doen aan de geluidskwaliteit. De HK Audio Lucas Nano 300 lijkt praktisch aan de grens te zitten van wat mogelijk is op dit gebied. Kleiner kan haast niet! Tenminste niet als je belooft een krachtig monitorsysteem te zijn voor toetsen, elektronische drums en als versterker voor singer-songwriters en solo-performers.
 • Mackie DL 1608 Vroeger was een mengtafel een verzameling schuiven en knoppen die op een vaste plek in de zaal stonden. De komst van digitale mengtafels veranderde dat nauwelijks; er kwam eigenlijk alleen een beeldscherm bij. Slimme technici verzonnen manieren om die digitale tafels met een laptop aan te sturen, of nog hipper: met een iPad. Maar je bleef zo’n bak met schuiven, knoppen en een beeldscherm houden. Mackie gaat nu een stap verder en vervangt de gehele mengtafel door een iPad, werkt dat?

VASTE RUBRIEKEN
 • Oefenruimte The Jacks
 • Smaak Of Draak? The Mrs.
 • De grote liefde Stevie Ann over haar grote liefde de Gibson J-45
 • Column Allan It’s A Wrap
 • Column Bazz Dikke worsten
 • Column Marg In The Mood
 • Column Erwin Musper Ontploffing
 • Stage Equalizing