Home Recording Magazine 03

Home Recording Magazine 03
Beschikbaarheid: Op voorraad

HOME RECORDING MAGAZINE!
Home Recording Magazine is het nieuwe lijfblad voor iedereen die om creatieve en/of financiële redenen thuis muziek opneemt of produceert. De makers van het blad onderstrepen het idee dat je met de nodige basiskennis en ervaring in een homestudio volwaardige opnames kunt maken en voorzien je daarvoor van theorie, ‘hands-on’ informatie, praktische ‘how to’ artikelen, geartests en apparatennieuws. Bijzonder aan het blad is dat alle medewerkers experts zijn uit de professionele studio- en masteringwereld en hun jarenlange ervaring met je delen. Home Recording Magazine heeft ook de ervaren homestudio-eigenaar heel veel te bieden, maar onderscheidt zich van andere (vooral buitenlandse) tijdschriften door het lage instapniveau. Zelfs als je (bijna) geen ervaring hebt kun je meteen aan de slag. Zo kun je met de download-content op de website en het stappenplan in het magazine meteen aan de slag met het maken van een gedegen mix!
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Dyzack Nedervirtuoos houdt alles in eigen hand

Dyzack Chapterooh ploft neer in zijn stoel, leunt achterover en zucht. ‘Eindelijk ben ik klaar met die popronde. Zeventien optredens, al mijn apparatuur versleten, hooguit quitte gedraaid en weer geen Noorderslag dit jaar! Nu moet ik maar weer vier dagen in de week in de horeca gaan werken of zo. Dit is wat Nederland een muzikant als ik te bieden heeft.’

spread

Pro In Your Studio Perquisite vereerst Ashtraynutz met een bezoek

Je komt als Home Recording Magazine-verslaggever nog eens ergens, maar veel inspirerender dan het speciale woningbouwproject Veld Van Klanken in Hoogvliet krijg je het niet. De huizen in deze straat, zonder uitzondering bewoond door allerlei muzikanten en producers, zijn lieflijk in een hofje geplaatst en hebben standaard allemaal een eigen studio. De ideale broedplaats voor creatievelingen als de klanktovenaars van Ashtraynutz, die vandaag hooggewaardeerd bezoek verwachten.

spread

How To: Zang opnemen

We hebben het eerder al gehad over het opnemen van drums en elektrische gitaren. MWaar deze bezigheden in veel situaties behoorlijk ingewikkelde procedures zijn, lijkt voor zang het tegenovergestelde te gelden: men neme een zanger, een microfoon en men neme op. Of komt er toch meer bij kijken?

spread

How To: Pitch-correctie

En dat is meteen weer een sterk staaltje half Engels, half Nederlands in de titel van dit artikel, maar toonhoogtecorrectie klinkt wel heel plastisch. En bovendien kent bijna iedereen het effect toch als ‘Auto-Tune’. Deze plug-in van Antares is echter maar een van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt om subtiel de wat schommelende zanglijnen recht te trekken, of juist bizarre, onmogelijke capriolen met de toonhoogte te bewerkstelligen.

TESTS
  • AEA R44 Ribbon Weinig microfoons spreken zo tot de verbeelding als de RCA 44. Is er in een Amerikaanse film een enigszins ‘retro’ ogende microfoon nodig voor een bepaalde scene, dan is de kans groot dat er een 44 gebruikt wordt. RCA’s model 44 werd gefabriceerd van 1932 tot halverwege de jaren vijftig, en een behoorlijk aantal nog goed werkende exemplaren is nog steeds in gebruik in belangrijke studio’s wereldwijd. Evengoed en helaas zijn de meeste in de loop der jaren gesneuveld.
  • EVE SC205 Monitors De belangrijkste ‘tools’ in de studio zijn misschien wel je monitors. Zij geven een – soms pijnlijk – eerlijk beeld van wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in alle mogelijke modellen en prijzen, waarbij de doelgroep van de ‘professionele’ homerecorder gelukkig niet wordt overgeslagen. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe compacte en actieve studiomonitor van EVE, de SC205.
  • Vijf geweldige plug-ins Plug-ins: een fractie van de hedendaagse producers gebruikt ze liever niet, maar het merendeel is er verzot op. De komst van de digitale plug-in heeft gezorgd voor eindeloze mogelijkheden in de wereld van audiobewerking. Soms gebruik je een plug-in om je inspiratie uit te werken, soms gebruik je er een om juist geïnspireerd te worden. En je hebt er nooit genoeg van. Daarom vijf geweldige tips uit de hoge hoed van producer Sander van Dijck.
  • Steinberg Padshop Synth Hier in mijn studio barst het van de synths, drumcomputers en samplers. Sommige puur analoog, andere virtueel analoog en weer andere ronduit knettertje digitaal. Ik grijp zelf dan ook niet gauw naar een sampler-plug-in maar wie weet is de veelbelovende Padshop en Padshop Pro van Steinberg de uitzondering op de regel?
  • PSP Audioware Echo Als je geen ‘oude rot’ bent, ken je tape delay misschien alleen maar van de naam uit je lijstje met digitale effecten. Van oorsprong is een tape delay echter een bakbeest van een apparaat waarin een echte band door allemaal spoeltjes en langs opnemende en afspelende koppen gleed. Een heel specifiek, per exemplaar verschillend effect dus, en geen sinecure om na te maken als plug-in.

VERDER Vertellen we in diverse artikelen over de basisbeginselen van Faseproblematiek, Studio Psychologie en Reverb. Verder luisteren onze MP3-doctors Pim van de Werken en Martijn Groeneveld naar Hugo Huijer, Jacco Gardner & BSP en Kees Rietdijk. In Build A Sound vertelt Kids With Guns over de totstandkoming van het nummer Alpha Males. En in Fix This Mix maak je je eigen mix van How To Throw A Christmas Party.

Home Recording Magazine is een nieuw kwartaalblad van de uitgever van de muzikantenbladen Musicmaker en De Bassist en het muziek/lifestyle-magazine Lust For Life (voorheen Revolver).