Home Recording Magazine 02

Home Recording Magazine 02
Beschikbaarheid: Uitverkocht

HOME RECORDING MAGAZINE!
Home Recording Magazine is het nieuwe lijfblad voor iedereen die om creatieve en/of financiële redenen thuis muziek opneemt of produceert. De makers van het blad onderstrepen het idee dat je met de nodige basiskennis en ervaring in een homestudio volwaardige opnames kunt maken en voorzien je daarvoor van theorie, 'hands-on' informatie, praktische 'how to' artikelen, geartests en apparatennieuws.
Bijzonder aan het blad is dat alle medewerkers experts zijn uit de professionele studio- en masteringwereld en hun jarenlange ervaring met je delen. Home Recording Magazine heeft ook de ervaren homestudio-eigenaar heel veel te bieden, maar onderscheidt zich van andere (vooral buitenlandse) tijdschriften door het lage instapniveau. Zelfs als je (bijna) geen ervaring hebt kun je meteen aan de slag.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
spread

Elle Bandita Van cassettes naar Cubase

Op het moment dat we de deur van het Rotterdamse portiek openduwen staat ze al bovenaan de trap: Elle Bandita. Het onnavolgbare live-fenomeen – werkzaam in de meest extreme uithoeken van pop, electro en zelfs twinsolo-powerrock – heeft het al geschopt tot plekken als Lowlands en DWDD, maar de ware creatieve vonk ontstaat in haar homestudio. Tijd om eens binnen te neuzen!

spread

Pro In Your Studio Guido Aalbers komt te hulp

Home Recording Magazine is aanbeland in Helmond, in de homestudio van Maarten Ligtenberg. Met zijn band Awash heeft hij opnames gemaakt en zelf gemixt, maar de mogelijkheid om ze te laten checken door professionele oren laat hij niet aan zich voorbij gaan. En veel professioneler dan die van topproducer Guido Aalbers (Miss Montreal, Coldplay, Bertolf en Anneke van Giersbergen) krijg je ze niet.

spread

Gitaar opnemen in zeven stappen

In het vorige nummer heb je kunnen lezen hoe je een drumstel goed opneemt, in heldere bewoordingen uitgelegd door topproducer George Konings. Deze editie gaan we terug naar zijn Sound Vision Studio om hetzelfde te doen met de edele kunst van het opnemen van elektrische gitaar. Even een microfoontje voor de versterker, alles op 10 en gaan? Think again!

spread

Gitaarmodelling

Gitaristen gebruiken maar al te graag een 100W-buizenversterker met minstens één 4x12”-kabinet; ‘lekker scheuren en die buizen hun werk laten doen’, heet dat. Op het podium zal niemand klagen maar in de homestudio is het een ander verhaal. Om de buren én het huishoudbudget te vriend te houden zijn er gelukkig verschillende alternatieven.

TESTS
  • FL Studios Op deze plek lichten we een DAW uit die zich door de jaren heen meer dan bewezen heft. Nu kiezen we voor FL Studio, een van de meest creatieve DAW’s op de markt en misschien wel dé keuze voor jou. Vijftien jaar na zijn eerste release en meer dan 60 versies verder zijn we nu bij FL Studio 10.0.9 aangekomen.
  • Auralex Pro Pads Jazeker! We hebben een primeur te pakken met deze recensie van de fonkelnieuwe ProPADs! Officieel heten ze ProPAD Minotor Isolation Pads, het nieuwste product in de ISO (Instant Sound Optimizer)-serie van Auralex. De ProPADs zijn een uitgebreide versie van de succesvolle MoPADs en ontworpen voor het gros van de studiomonitors met speakergroottes variërend van 5,25” en 6,5” tot 8”. Maar wat doen ze nou eigenlijk?
  • Togu Audio Line Plug-ins Wat is een betere plug-in-tip dan eentje over gratis plug-ins? De producten van Togu Audio Line (TAL) kosten niks, maar zijn absoluut geen speelgoed. Wie er precies achter zit is niet duidelijk, maar dat hoeven we ook niet te weten. Je kunt ze voor noppes downloaden voor pc en Mac, zijn makkelijk te installeren en ze werken altijd. What’s the catch? Nothing.
  • Mackie Blackbird Interface Een interface is zo’n typisch apparaat waar bezoekers van je studio – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een microfoon of mengpaneel – niet zo snel bewonderend naar zullen kijken, maar waar je toch echt niet zonder kunt. Kort gezegd is de interface de professionele variant van de geluidskaart in je computer, met alle mogelijke opties en hoeveelheden qua in- en outputs en verschil in kwaliteit. Aan de nieuwe Mackie Onyx Blackbird 16x16 heb je in elk geval een goede, zo vonden wij uit!
  • Slate Virtual Tapemachine Hoe ironisch: de edele kunst van het opnemen van muziek vindt tegenwoordig vooral in de computer plaats, maar juist de analoge sound van oude bandrecorders wordt meer en meer op waarde geschat. De oplossing komt, hoe kan het ook anders, in de vorm van plug-ins als Virtual Tape Machines van Slate Digital, waarmee je het net-niet-perfecte maar o-zo-fijne effect van bijvoorbeeld een oude Studer-bandrecorder kunt stimuleren.
  • Apogee Mic Jazeker, met je iPhone of iPad kan je geluid opnemen. Sterker nog, je kunt er prima een flinke multitracksessie op draaien met de verschillende beschikbare DAW’s. enig nadeel: de ingebouwde microfoon klinkt voor serieuze doeleinden natuurlijk nergens naar. Gelukkig wordt daar ook aan gedacht zoals met de Apogee MiC. Maar hoe serieus neemt Apogee zo’n microfoon zelf?

VERDER

Vertellen we in diverse artikelen over de basisbeginselen van Microfoons, Geluid & Akoestiek, Compressie en Midi. Verder luisteren onze MP3-doctors Pim van de Werken en Martijn Groeneveld naar Arjan Gobius Du Sart, Hans Anneveldt, Luc de Ryck en Vincent Weynen. In Build A Sound vertelt Nobody Beats The Drum over de totstandkoming van het nummer Light Bulbs. En in Fix This Mix maak je je eigen mix van Lou Patty’s crossover-hit.

Home Recording Magazine is een nieuw kwartaalblad van de uitgever van de muzikantenbladen Musicmaker en De Bassist en het muziek/lifestyle-magazine Lust For Life (voorheen Revolver).