Home Recording Magazine 01

Home Recording Magazine 01
Beschikbaarheid: Op voorraad

NIEUW: HOME RECORDING MAGAZINE!
Home Recording Magazine is het nieuwe lijfblad voor iedereen die om creatieve en/of financiële redenen thuis muziek opneemt of produceert. De makers van het blad onderstrepen het idee dat je met de nodige basiskennis en ervaring in een homestudio volwaardige opnames kunt maken en voorzien je daarvoor van theorie, 'hands-on' informatie, praktische 'how to' artikelen, geartests en apparatennieuws. Bijzonder aan het blad is dat alle medewerkers experts zijn uit de professionele studio- en masteringwereld en hun jarenlange ervaring met je delen. Home Recording Magazine heeft ook de ervaren homestudio-eigenaar heel veel te bieden, maar onderscheidt zich van andere (vooral buitenlandse) tijdschriften door het lage instapniveau. Zelfs als je (bijna) geen ervaring hebt kun je meteen aan de slag. Zo kun je met de download-content op de website en het stappenplan in het magazine meteen aan de slag met het maken van een gedegen mix!
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Arjen Lucassen Gelaagde producties in Electric Castle

De grootsheid van zijn kenmerkende, haast megalomane producties is omgekeerd evenredig aan de plek waar ze gemaakt worden: Arjen Lucassen bewijst als geen ander dat je aan een bescheiden homestudio van nog geen tien vierkante meter genoeg kunt hebben om professionele platen af te leveren. Met de afronding van zijn nieuwste geestesvrucht Lost In The New Real, zijn eerste soloalbum sinds decennia, hebben we meer dan genoeg reden voor een bezoekje.

spread

Pro In Your Studio Holger Schwedt op bezoek bij Cassette Culture

Haico van Oosten is in het dagelijks leven elektrotechnicus en speelt basgitaar in de meest uiteenlopende projecten: ‘Van musicals tot allerlei bandjes. Ik was laatst zelfs ’s ochtends in de kerk aan het spelen en stond ’s avonds op het podium met m’n black metalband.’ De laatste tijd focust hij zich echter steeds meer op zijn prachtig geoutilleerde Cassette Culture-homestudio in Nieuwerkerk aan den IJssel, en daarvoor kan hij nog wel een paar gerichte tips gebruiken. Home Recording Magazine komt op bezoek en neemt niemand minder mee dan topproducer Holger Schwedt.

spread

Drums opnemen in 7 stappen

Een drumstel is eigenlijk niet één instrument, maar een verzameling instrumenten met elk z’n eigen manier om goed opgenomen te worden. Denk maar niet dat je dan klaar bent: onderling kunnen al die microfoonsignalen een fikse strijd opleveren in de mix – of elkaar juist waanzinnig helpen. Zonder vette drumsound geen productie, zelfs in de homestudio. Home Recording Magazine helpt je een flink eind op weg en legt de basisbeginselen bloot.

spread

Drums programmeren

Natuurlijk gaat er niets boven een geweldige drummer die op een geweldig drumstel op afroep geweldige drumpartijen onder je homestudio-tracks slaat, maar de kans dat je dit alles toevallig in de hoek van je slaapkamer hebt staan is gering. Gelukkig is de technologie van het programmeren van drums inmiddels het ‘boem klak’-stadium voorbij en kan je met de computer niet van echt te onderscheiden drumbeats maken. En wie kan deze kunst beter uitleggen dan Torre Florim van De Staat, die in 2009 alle drumpartijen van debuutalbum Wait For Evolution bij elkaar klikte?

TESTS
  • KRK Rokit RP10-322 Je kunt in je (home)studio nog zoveel mooie spullen hebben staan, maar als je monitoring niet klopt heb je toch zeker een probleem. Hoe weet je anders of het resultaat van al je inspanningen ergens op lijkt? KRK is al langer een serieuze speler op de markt en als die met een actieve driewegmonitor komt, is het zeker de moete waard om daar aandacht aan te besteden!
  • Novation Impulse 49 Met een MIDI-controller stuur je (software-) synthesizers aan, en het kiezen van een geschikt exemplaar heeft nogal wat voeten in de aarde. Heb je niet veel knoppen nodig en ga je vooral voor een goede bespeelbaarheid van de toetsen, of wil je juist enorm uitgebreide controlemogelijkheden tot je beschikking hebben? De nieuwe Impulse-serie van Novation gaat voor de tweede optie en probeert praktisch alle manieren van bediening te combineren. Handig, of juist niet?
  • T-Racks white 2A & black 76 compressors In 1999 presenteerde IK Multimedia een masteringprogramma, T-Racks, waarmee het mogelijk was te masteren in de computer met een overtuigend analoog geluid. T-Racks lag hiermee voor op de rest van de wereld. Nu komt het bedrijf met een set plug-ins van legendarische compressors. Staan deze binnenkort ook in de top van ieders wenslijstje?
  • Shure KSM137 & Beta 181 Microfoons van Shure zie je overal, en dan vooral de standaard-‘weapons of choice’ SM57 en SM58. Maar natuurlijk is het assortiment van de microfoonfabrikant veel en veel groter, en met regelmaat lanceert Shure nieuwe kwaliteitsproducten die ook in de homestudio geweldig van pas kunnen komen. Tijd voor een test.
  • Roland R-mix Bij z’n aankondiging leek de Roland R-Mix te mooi om waar te zijn: een programma waarmee je losse elementen uit een stereomix kunt plukken. De werkelijkheid blijkt iets genuanceerder, maar de eindeloze hoop andere creatieve mogelijkheden die de software biedt, maakt heel veel goed.
  • SPL Transient Designer Wie al wat langer bezig is met opnemen kent het probleem: je hebt – laten we zeggen – een prachtige drumtake opgenomen maar eenmaal in de mix krijg je er maar geen ‘leven’ in, het knalt niet. Als je zeker weet dat je er bij de opname alles aan hebt gedaan zou je wel eens je toevlucht kunnen nemen naar de Sound Performance Labs Transient Designer.
  • Tascam iXZ De tijd dat een mobieltje alleen maar was om mee te telefoneren, ligt al ver achter ons: de huidige mobiele telefoons hebben meer rekenkracht dan de heel NASA ten tijde van Neil Armstrongs tripje naar de maan. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met je smartphone. In deze rubriek lichten we de nieuwste apps en randapparatuur voor de opname-nomade uit. In deze eerste aflevering: de iXZ-interface van Tascam.

VERDER
Vertellen we in diverse artikelen over de basisbeginselen van Digital Audio Workstations, Geluid & Akoestiek, Compressie en Equalizing. Verder luisteren onze MP3-doctors Pim van de Werken en Martijn Groeneveld naar Suzy Dexter, Martha Jane Settler, The Road Home en Audiotransparant.
In Build A Sound vertelt Jornt Jan Bras alias Boom Boom Du Terre alles over Envelopes. En in Fix This Mix maak je je eigen mix van Tommy Ebbens Louisiana.

Home Recording Magazine is een nieuw kwartaalblad van de uitgever van de muzikantenbladen Musicmaker en De Bassist en het muziek/lifestyle-magazine Lust For Life (voorheen Revolver).