De Bassist 28

De Bassist 28
Beschikbaarheid: Op voorraad

Ocobar’s Bart Wijtman ‘In de muziek draait het vooral om sound’
Mike Rutherford ‘Mr. Dubbelnek’ spreekt
Op Bestelling Panucci’s variant op de P voor Jan Derks

En verder tests van ESH, Warwick LWA1000, Epiphone Toby V, Ruokangas Steam Bass, BaCH SAB-2L, Ashdown CTM-15 en meer!. Maar ook: Baspanel over 18 tips bij de aankoop van vintage, De Tandem met Pure!Soul!Power! en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Ocobar’s Bart Wijtman ‘In de muziek draait het vooral om sound’

Het was 9 maart 2013 toen ik in het Zwolse theater Odeon de voorstelling Non-stop New York van Wilfried de Jong zag. Schuin achter Wilfried zag ik Bart Wijtman staan. Of beter gezegd: ik zag een bassist die zich het zweet in de bilnaad speelde, samen met zijn band Ocobar. De hele avond heb ik mij verwonderd. Nog nooit zag ik een band met zo veel energie en dynamiek spelen. Nu, een jaar later, spreek ik Bart Wijtman. Waar haalt hij deze tomeloze energie vandaan?

spread

Mike Rutherford ‘Mr. Dubbelnek’ spreekt

Genesis bestaat niet meer, hoewel er af en toe wat licht aan de horizon lijkt te gloren. Bassist, gitarist, songwriter én oprichter Michael Rutherford heeft het echter drukker dan ooit, met het uitbrengen van een autobiografisch boek, een singles collection, optredens met zijn ‘andere band’ en zo nu en dan een Genesisheruitgave. Chris Dekker - Genesis in De Kuip was het eerste grote concert dat hij bezocht - belde met de boomlange bassist.

spread

Op Bestelling Panucci’s variant op de P voor Jan Derks

Al twintig jaar bouwt de Haagse gitaarbouwer Angelo van Merriënboer gitaren onder de naam Panucci. Drie jaar geleden besloot Angelo om bestaande Fendermodellen te perfectioneren met zijn kennis en ervaring. Inmiddels bouwt Angelo alleen nog maar in opdracht Panucci (bas-)gitaren. Chef’Special-bassist Jan Derks kreeg door dat Angelo ook bassen bouwt en meldde zich direct in de Haagse Panucci-werkplaats. Het resultaat zijn twee op Precision-modellen geïnspireerde bassen. Angelo is de zoveelste bouwer die de bestaande modellen verder ontwikkelt, dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Wat is de ‘X-factor’ van Angels van Merriënboer?

TESTS
 • Dubbeltest: ESH Bij het openen van de eerste koffer denk ik: die ken ik! Een ESH Stinger in een bijzondere kalk-kleur, namelijk Sanded Antiwhite. En inderdaad, deze bas blijkt al eerder mijn gewaardeerde gast te zijn geweest. Dat wil zeggen: een broertje ervan Deze Stinger heeft ‘slechts’ vier snaren, en beschikt over een enkel MM-type element, terwijl zijn voorganger twee JB’s had. Daarnaast heeft hij een collega bij zich, de goedkopere ESH Various in Natural Oil, die er wat traditioneler uitziet. Al moet je ‘traditioneel’ niet te letterlijk nemen, want dit zijn bepaald geen Music Man- of Fender-modellen. Wat maakt ESH tegenwoordig voor bassen, wat kosten ze en wat zijn de verschillen?
 • Warwick LWA1000 Het Duitse merk Warwick is zo’n beetje de Mercedes-Benz van de baswereld. De kwaliteit is onomstreden, maar niet iedereen houdt van de vormgeving. En dat terwijl er zo ongelofelijk veel verschillende Mercedessen zijn, waaronder een aantal legendarische klassiekers. Van een flitsend snelle sportwagen tot een Teutoonse taxi. Zo ook Warwick; het merk biedt een zeer breed scala aan basgerelateerde producten. En tot nu toe ontbrak het nog aan een lichtgewicht basversterker.
 • Epiphone Toby V Bij het horen van de naam Epiphone Toby zal niet iedereen direct weten waar dit vandaan komt. De Toby werd ontworpen door het merk Tobias Guitars, opgericht in 1970 en in 1990 opgekocht door Gibson. Het model was gericht op moderne speelstijlen, en het ontwerp was destijds zeer innovatief. Epiphone en Tobias werkten samen om het klassieke design van de Tobias weer op de markt te brengen, tegen een prijs die past in het budget van een beginnende bassist.
 • Ruokangas Steam Bass Alweer een kopie van de Fender Jazz? Jawel, maar niet zomaar eentje! Met de Steambass levert het Finse Ruokangas een eigenzinnig vormgegeven en subliem afgewerkte basgitaar volgens klassiek recept.
 • BaCH SAB-2L Voor veel mensen is een semi-akoestische bas voor ‘erbij’. In onze zoektocht naar betaalbare exemplaren liepen we tegen een prachtige, longscale-bas aan van het tot de verbeelding sprekende Tjechische merk BaCH. ‘Mooi rood is niet lelijk’, zo blijkt maar weer.
 • Ashdown CTM-15 Ongeveer twee jaar geleden onderwierpen we de Ashdown Little Bastard (tegenwoordig CTM-30 geheten) aan een test, en inmiddels zijn de Britten met een nog kleinere buizenbak op de markt gekomen. Volgens Ashdown is de CTM-15 geschikt voor kleine optredens, voor opnames, en zou hij nog weleens een succes kunnen worden. Is ie zo goed als we hopen? Laten we het verraden: ja!
 • Maruszcyk Lorbass Kleine combo’s zijn er genoeg. Maar de Maruszczyk Lorbass is er niet zomaar een. Want waar vind je een tweekanaals-basversterker die overweg kan met akoestische instrumenten, uitgevoerd als een prachtig meubelstuk?
 • TecAmp Black Jag 900 TecAmp wint langzaam maar zeer zeker steeds meer zieltjes in Nederland. Nu merken als Genz-Benz en SWR zijn verdwenen, en Eden en Trace Elliot lijken te slapen, is er ruimte voor het Duitse kwaliteitsmerk. In een wereld waar het om heel groot of heel klein lijkt te gaan, testen wij een basversterker op klassiek formaat.

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel 18 tips voor de aankoop van vintage
 • De Tandem Pure!Soul!Power!
 • Workshops Upper Structure (2), Miss Daisy’s akkoorden (2), Omkeringen, Harmonische majeurtoonladder
 • Reissue test Fender Starcaster Bass
 • Vintage Jaco’s Bass of Doom
 • Column Frank Kraaijeveld
 • Opgebast Hier komt… Sabine Biesbroeck
 • Techniek Topkam
 • Column Ik speel geen bas