De Bassist #21

De Bassist #21
Beschikbaarheid: Op voorraad

Dutch Bass Divas Portret van 28 bassistes
Darryl Jones van de Rolling Stones
George Porter jr. 'May Your Groove Be Phat!'

En verder tests van Peavey VB-2, Electro-Harmonix Ravish Sitar, Stagg EDB 3/4 en ADBA 40, Squier Mikey Way Mustang Bass en Eastwood Sidejack Bass VI. Maar ook: Baspanel over vrouw & bas, Mulder bas in Op Bestelling, De Tandem met Dibbe van Laarhoven, Bram Hakkens en Frank Wienk en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Dutch Bass Divas Portret van 28 bassistes

Na een paar weken corresponderen en organiseren stonden op 31 mei niet minder dan 28 dames met hun favoriete bas op de stoep van poppodium Luxor Live. Hun missie: poseren voor de Dutch Bass Diva Fotoshoot 2012!

spread

Darryl Jones van de Rolling Stones

Na een dienstverband bij Miles Davis en verbintenissen met onder anderen Herbie Hancock en Sting verbaasde Darryl Jones vrienden en collega’s door Bill Wyman bij de Rolling Stones op te volgen. Zijn naamsbekendheid voer er wel bij, maar momenteel gebeurt er weinig met de roemruchte band. Intussen ploegt Darryl onverdroten voort – desnoods voor 75 man.

spread

George Porter jr. ‘May Your Groove Be Phat!’

Off Beat bekroonde in januari George Porter jr., vooral bekend van funkformatie The Meters, met de Lifetime Achievement in Music Award. Niet zo raar: als The Meters eind jaren ’70 het bijltje erbij neergooien, verzorgt Porter jr. het lage register voor een indrukwekkende reeks grootheden onder wie Lee Dorsey, Dr. John, Patti LaBelle, Robert Palmer en John Scofield. Altijd is de man op tour, aan het werk in de studio of op een podium in zijn geboortestad New Orleans.

TESTS
 • Peavey VB-2 De Peavey VB-2 is een full tube basversterker die een vermogen levert van 225W. daarmee bevindt hij zich in hetzelfde marktsegment als de Orange AD200B, de Hiwatt Custom 200 en de Traynor YBA200. Daarnaast zijn er enkele boutique-merken die ook bsbuizenbakken maken van om en nabij de 200W. De prijs van de Peavey VB-2 is met zijn €1500,- te vergelijken met de Orange AD200B.
 • Electro-Harmonix Ravish Sitar Sinds de jaren ’60 is de sitar een populair instrument, zelfs in hedendaagse popmuziek. Toch wil niet iedere muzikant zo’n zwaar en log instrument meeslepen. Veel bouwers hebben geprobeerd dicht bij de sound te komen van dit instrument: nu is het de beurt aan Electro Harmonix, dat het pedaal Ravish Sitar introduceert.
 • Stagg EDB 3/4 en ADBA 40 De elektrische contrabas van Stagg kost niet veel en de prijs-kwaliteitverhouding is heel behoorlijk. Nu heeft hij een upgrade gekregen op een aantal heel zinvolle punten. Een goede reden om de EDB 3/4 hier opnieuw te testen, samen met de door Stagg zelf voorgestelde ADBA 40-contrabasversterker.
 • Squier Mikey Way Mustang Bass We roepen het vaker: shortscales zijn weer helemaal hip. Na de Bronco, de korte Jaguar en de vorig jaar geïntroduceerde Mustang Bass is de laatste er nu in een opvallend jasje én met een humbucker.
 • Eastwood Sidejack Bass VI Eastwood introduceert met de Sidejack Bass VI een kopie van de Fender Bass VI, maar met een Mosrite-uiterlijk. Een zessnarige bas dus, mét vibrato en P90-elementen. De Sidejack Bass VI lijkt op een gitaar en het voelt bijna als heiligschennis, zeker voor de redacteur die beweert nooit meer dan vier snaren per instrument te gebruiken. Maar leuk is hij zeker!

VASTE RUBRIEKEN
 • Op Bestelling Mulder bas
 • Het Panel Vrouw & bas
 • De Tandem Dibbe van Laarhoven, Bram Hakkens & Frank Wienk
 • Workshops Akkoorden deel 3, Memphis Underground, Carol Kaye, Flageoletten 2
 • Reissue test Ibanez SDB-2 Sharlee d’Angelo
 • Vintage Fender 400 PS Bass
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #15
 • Opgebast Hier komt… Lola Wehr
 • Techniek Besnaren
 • Column Ik speel geen bas Tom Blomberg