Musicmaker 12 - 2011

Musicmaker 12 - 2011
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: december 2011

Musicmaker’s Rockriff top 100
Achtergrond De oorsprong van overdrive
Stijlmap Rock, funk, blues en metal volgens Richard Hallebeek
Dieter Bohlen Persona Plagiata?
Snel, sneller, snelst Vingervlug gitaarspel in een notendop
Hollands Glorie? De beste riffs uit Nederland en België

En verder ook nog De Absolute Nummer 1, Rockriffs in Rap, volgen we Black-Bone tijdens hun droom in het GelreDome en nog de beste drumgroove, bas- en toetsenriff.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Musicmaker’s Rockriff top 100 

Het begint zo langzamerhand een mooie traditie te worden. Elke twee jaar bestoken we de Nederlandse muziekscene met het verzoek ons een lijstje favorieten te sturen. Hierdoor krijgen wij goed zicht op wat er bij jullie leeft en jullie een extra dikke Musicmaker boordevol info en lijstjes van bekende muzikanten. Vroegen we jullie in 2007 je favoriete albums te kiezen en in 2009 je de meest inspirerende artiest, dit jaar heb je je hoofd mogen breken over je favoriete rockriffs.

spread

Achtergrond De oorsprong van overdrive

Vrijwel elke rockriff uit de Top 100 wordt gespeeld met een meer of minder overstuurd gitaargeluid. Je zou haast vergeten dat er een tijd was dat de gitaar slechts akoestisch klonk. Via de hawaii-gitaar kreeg ook de jazzgitaar een plug en werd een melodie spelende gitarist hoorbaar boven het lawijt van een dansorkestje. Maar elektrisch versterkt of niet, het was nog steeds een door en door braaf: ‘ploing’. Pas in de jaren ’50 barstte de bom, met als uiteindelijk gevolg: distortion, fuzz, overdrive, gainknoppen, een Rat hier en een Muff daar… Wie zijn de pioniers geweest van dit meest bepalende geluid uit de rock?

spread

Stijlmap Rock, blues, funk en metal volgens Richard Hallebeek

We kunnen allemaal blind een typische rockriff van een funkriff onderscheiden, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee? Musicmaker brengt in kaart wat de stilistische, muziektheoretische en apparatuur gerelateerde kenmerken zijn van riffs in de vier meest voorkomende stijlen, rock, funk, blues en metal. 

spread

Dieter Bohlen Persona Plagiata?

Een goede rockriff dient in de hoofden van het publiek te blijven hangen en dus moet er een bepaalde vorm van herkenning in zitten. Maar aangezien je als componist nu eenmaal een beperkt aantal noten tot je beschikking hebt en een riff meestal niet tientallen maten duurt, is de kans groot dat je bewust of onbewust iets maakt dat al bestaat. De Duitser Dieter Bohlen weet daar alles van en balanceert regelmatig op de lijn tussen slim jatwerk en plagiaat. Is de oprichter van Modern Talking nou gek of goed? Oordeel zelf!

spread

Snel, sneller, snelst Vingervlug gitaarspel in een notendop

Het is altijd stoer om sneller te kunnen dan de rest. Of het nou met je auto is, je internetverbinding of je gitaar. Lijstjes van de snelste rock- en metalgitaristen zijn er genoeg, dus graaft Musicmaker in de geschiedenis van ‘de snelste riff’. Hoe kun je het snelst spelen en wie zijn de pioniers op dit gebied?

spread

Hollands Glorie? De beste riffs uit Nederland en België

Kwaliteit kent geen tijd, maar moet vaak toch even bezinken. Saturday Night van Herman Brood & His Wild Romance klom in 1978 ‘slechts’ naar de 23e positie in de Nederlandse Top 40. Een jaar later behaalde een opnieuw opgenomen versie de 35e plek in de Amerikaanse Billboard Top 100. Bij ons staat Nederlands bekendste rockanthem op nummer 1 in de lijst met beste rockriffs geschreven door artiesten in de Benelux.

VASTE RUBRIEKEN
  • Oefenruimte Memphis Maniacs
  • Column Allan Eshuis Feest der herkenning
  • Column Bazz Trouw aan jezelf
  • Column Torre Florim De riff
  • Column Erwin Musper Riffjunkie
  • Plug-In Voxengo Glisseq
  • Vintage De bekendste riff-instrumenten
  • Stage De soundcheck