Musicmaker 10 - 2012

Musicmaker 10 - 2012
Beschikbaarheid: Op voorraad

Danko Jones De Soundcheck
Producer Gordon Groothedde gaat voor goud
Kool & Elfring Buizenmagie van eigen bodem
Go Back To The Zoo Met z'n allen achter de laptop

En verder tests van Alva Nanoface, Roland GA-212, Taye drie snaredrums, Strymon Flint en HK Audio Linear 5. Maar ook Black Bottle Riot neemt ons mee naar de oefenruimte, Marien Dorleijn over zijn Danelectro 4021 uit 1961, Brückenbauer in Smaak Of Draak? en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Danko Jones De Soundcheck

De no-nonsense rockers van Danko Jones maken graag de wereld onveilig. Zitten ze niet achter onze vrouwen aan dan moeten de podia er aan geloven. De energieke band die vroeger weigerde albums uit te geven - omdat de optredens wel voldoende zouden moeten zijn - kwam onlangs naar de Melkweg in Amsterdam. Hoog tijd om dit onuitputtelijke powerhousetrio te vragen naar zijn soundcheckroutine.

spread

Producer Gordon Groothedde gaat voor goud

‘Commercieel’ en ‘oprecht’ zijn twee termen die voor menig muzikant niet samengaan. Producer Gordon Groothedde (Moke, Nick & Simon, Vengeance) gebruikt ze echter schaamteloos in één zin. ‘Ik vind het ook helemaal prima als een artiest mij benadert om de meest persoonlijke, vreemde krochten van zijn ziel vast te leggen met een productie die totaal uit de bocht schiet, maar als je die keuze hebt gemaakt moet je niet een jaar later lopen zeuren dat je er geen cent aan over hebt gehouden.’ Een diepgaand interview over de filosofie en werkwijze van een van Nederlands meest gevraagde producers.

spread

Kool & Elfring Buizenmagie van eigen bodem

In de Noord-Hollandse polder staat een kleine versterkerfabriek die opereert onder de naam Kool & Elfring. In rap tempo uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Nederlandse versterkermarkt. Binnen de vier muren van deze onderneming proberen twee überkritische, zelfbenoemde nerds de beste gitaarversterkers mogelijk te bouwen. Chris Dekker kreeg tekst en uitleg in de fabriek annex showroom in Broek op Langedijk. 

spread

Go Back To The Zoo Met z’n allen achter de laptop

Go Back To The Zoo heeft perfect in de smiezen hoe je een goede song schrijft. Het nummer Beam Me Up werd door Nike gebruikt in een internationale reclamecampagne en Electric brengt vrijwel elke bezoeker van festivalweides en poppodia aan het springen. Daarvoor worden moderne technieken niet geschuwd. Zanger-gitarist Cas Hieltjes, gitarist Teun Hieltjes en bassist Lars Kroon doen hun geheimen uit de doeken.

TESTS
 • Alva Nanoface De Alva Nanoface USB Audio/MIDI Interface ziet er op het eerste gezicht stijlvol en ergonomisch ontworpen uit en is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de Apogee Duet. De Nanoface is echter behoorlijk wat minder prijzig en beschikt over veel functies die je praktisch alles bieden wat je voor je mobiele of thuisstudio nodig hebt.
 • Roland GA-212 De makers van bijna alles op het gebied van digitale geluidsproductie doen met deze 200W 2x12”-combo een gooi naar de ultieme gitaarsound uit een digitale versterker. De laatste jaren is het principe ‘versterker-emulatie’ gemeengoed geworden. We horen het niet alleen teug in talloze studioproducties maar ook op de podia wordt analoog steeds vaker ingeruild voor nullen en enen. Rolands nieuwe GA-212 doet op dat gebied een flinke duit in het zakje. Maar hoeveel is hij uiteindelijk waard?
 • Taye drie snaredrums Tien jaar geleden drumde ik eenmalig als invaller bij een band op een Taye-set. Dat merk was toen nog relatief onbekend en ik wist zelfs nog niet dat je het uitspreekt als ‘Taije’. Ik was niet vergeten dat het een heel fijn drumstel was. Taye maakt ook interessante snares in verschillende prijsklassen. Ik liet me de kans dan ook niet ontgaan om ze eens flink uit te proberen.
 • Strymon Flint Veel merken maken tegenwoordig versterkers met ingebouwde effecten. Hier kun je blij mee zijn of niet, maar wat vaak vergeten wordt, is dat oude versterkers ook al ingebouwde effecten hadden! Het Amerikaanse Strymon heeft een pedaal ontworpen dat die oude tijden doet herleven en presenteert haar nieuwste kindje: Flint.
 • HK Audio Linear 5 Het is bepaald niet zo dat de markt voor kleine en grote PA’s nog braak ligt, maar af en toe trekt een nieuw systeem extra onze aandacht. De HK Audio Linear 5-serie lijkt behoorlijk interessant voor de muzikant die er aan denkt zijn eigen PA aan te schaffen. Musicmaker toog naar importeur Wils Muziekimport voor een lesje Linear 5.

VASTE RUBRIEKEN
 • Oefenruimte Black Bottle Riot
 • Smaak Of Draak? Brückenbauer
 • De grote liefde Marien Dorleijn over zijn Danelectro 4021 uit 1961
 • Column Allan Amsterdam Dance Event
 • Column Bazz Leeg
 • Column Marg Excuustruus
 • Column Erwin Musper The American Dream
 • Stage In-earmonitors