Musicmaker 10 - 2010

Musicmaker 10 - 2010
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: oktober 2010

Mark Tremonti Gitarist die de solo nieuw leven inblaast
Perquisite Over het belang van spontaniteit in de studio
Hammonddokter Musifix Op bezoek bij Sjaak van Oosterhout
Songteksten vertalen De nieuwe missie van Jan Rot en Ernst Jansz

En verder tests van Peavey Ampkit, Malekko Chicklet Reverb, Roger Mayer Synergy Serie, Casio Privia PX-3 en Reason Propellorhead 5. Maar ook Het Panel; drie gitaristen testen twaalfsnarige gitaren, Robin Berlijn over zijn onvervangbare Fender, Ntjam Rosie neemt ons mee naar de oefenruimte en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Mark Tremonti Gitarist die de solo nieuw leven inblaast

Mark Tremonti speelde rond de eeuwwisseling in de best verkopende rockband ter wereld. De stadionact Creed dankt vooral het eigen Amerikaanse publiek voor het duizelingwekkende aantal van veertig miljoen verkochte albums. In Nederland werd de single With Arms Wide Open een bescheiden hitje. Een toevalstreffer, want verder brak de band geen potten. Na het uiteenvallen van Creed ging Tremonti hard aan de slag om van zijn Alter Bridge een succes te maken. Aan deze kant van de oceaan doet de band het inmiddels voortreffelijk terwijl de rockformatie het in eigen land volgens de gitarist maar ‘zo-zo’ doet.

spread

Perquisite Over het belang van spontaniteit in de studio

In 1996 begint Pieter Perquin, beter bekend als Perquisite, met het maken van hiphopbeats. Bijna vijftien jaar later heeft de componist/producer er een succesvolle carrière met rapper Pete Philly op zitten. Beide heren besluiten in 2009 solo verder te gaan. In datzelfde jaar componeert Pieter de soundtrack voor de film Carmen Van Het Noorden, wat hem een Gouden Kalf oplevert. Nu komt Perquisite met zijn eerste soloalbum. Across is volgens de Amsterdammer de brug naar een nieuwe wereld.

spread

Hammonddokter Musifix Op bezoek bij Sjaak van Oosterhout

Het zal niet veel mensen ontgaan zijn dat het Hammond-orgel de laatste jaren op het podium weer de plek inneemt die het in de jaren ’80 en ’90 zo wreed ontnomen was. Vaak gaat het om digitale klonen van het fameuze bakbeest, maar ook zo’n groot houten geval zie je regelmatig opduiken. Als je de gelukkige bezitter van een oude Hammond bent, waar breng je hem dan heen als hij het toevallig eens mocht begeven? Precies: naar Sjaak van Musifix!

spread

Songteksten vertalen De nieuwe missie van Jan Rot en Ernst Jansz

Er was een tijd, toen globalisatie en kennis van vreemde talen nog geen gemeengoed waren, dat grote delen van de hitparade bestonden uit Nederlandse vertalingen van buitenlandse liedjes. Tegenwoordig lijkt het vertalen van songteksten echter veel meer een creatieve keuze te zijn. Een keuze waar hard voor gewerkt moet worden, want er zijn veel zaken om rekening mee te houden, wil je tot een goed eindproduct komen. Musicmaker sprak met Ernst Jansz en Jan Rot over het ambacht van liedteksten vertalen.

TESTS
 • Peavey Ampkit Er waren al enkele handige apparaatjes om je gitaar of bas aan je iPhone te hangen en via een koptelefoon lekker in je eentje galmende gitaar-solo’s te spelen. De IK Multimedia iRig is daarvan misschien wel de bekendste. Nu doet Peavey in samenwerking met softwareonwikkelaar Agile Partners een duit in het zakje. Tijd om serieus gitaar te gaan spelen op je iPhone?
 • Malekko Chicklet Reverb De naam Malekko Heavy Industry is in het geval van de Malekko Chicklet Reverb behoorlijk uit zijn verband gerukt. Niks heavy of groot. Nog niet eerder zagen we een reverbpedaal ter grote van een roze muis. De Chicklet zou wat ruimte op je pedalboard kunnen besparen, maar of zij daar ook daadwerkelijk een plekje verdient, zoeken wij voor je uit.
 • Roger Mayer Synergy Serie Roger Mayer is een legendarische naam op het gebied van effectpedalen. De Roger Mayer Synery Series belooft gitaarsounds te kunnen voortbrengen die anders slechts in een studio te verwezenlijken zijn. Gitarist, producer, creatief ondernemer en docent aan de Guitar Academy in Haarlem, Jonne Beeke, wilde hier het fijne van weten.
 • Casio Privia PX-3 Het is onder de gordel om meteen met de vooroordelen over de Casio aan te komen zetten. ‘Een Casiootje’ dwong tot voor kort weinig ontzag af: leuk voor beginners maar als serieuze muzikant vond je betere sounds in de wekkerradio’s van hetzelfde merk. Het laatste decennium heeft het bedrijf echter een behoorlijke inhaalslag gemaakt, met de nieuwe Privia PX-3 als een van de topstukken.
 • Reason Propellorhead 5 De VST Host en (MIDI-)sequencer Reason is al geruime tijd het paradepaardje van softwareontwikkelaar Propellerhead. Inmiddels is het programma alweer toe aan de vijfde versie, die geleverd wordt met het meer op audio-opname en mixage gerichte programma Record 1.5. Musicmaker onderwerpt het pakket aan een grondige test.

VASTE RUBRIEKEN
 • Oefenruimte Wat doet de bassist van Amy Winehouse bij Ntjam Rosie?
 • Het Panel Drie gitaristen testen twaalfsnarige gitaren
 • De grote liefde De onvervangbare Fender van Robin Berlijn
 • Column Bazz Kikken op het Reeperbahn-festival
 • Column Anneke Anathema en de fuck ferry
 • Column Erwin Musper Legende
 • Hardware Lokale netwerken
 • Muzikantenverhalen Transatlantische tranen van Joast
 • Vintage De carrière van de Yamaha DX7
 • Stage De change-over