Musicmaker 09 - 2013

Musicmaker 09 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

De Staat ‘Het podium is onze speeltuin’
Brendan O’Brien De perfecte producer voor Pearl Jam
Motorhead Drummer Mikkey Dee in de schaduw van Lemmy
Achtergrond Zo word je een betere ondernemende muzikant

En verder tests van Addstring, Tracktion 4, KLD MC 36HM buizentop, Palmer Mutterstolz overdrive en Korg Volca synths. Maar ook met The Charm The Fury naar de Oefenruimte, Tessa Rose Jackson vertelt over zijn grote liefde en bespreken we Can’t Stop van The Levi’s.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

De Staat ‘Het podium is onze speeltuin’

De staat is een instituut. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, maar dit slaat tegenwoordig ook op de Nijmeegse band De Staat. De dwarse rock is op het nieuwe album I_CON gelukkig even eigenzinnig als altijd, maar De Staat is allang geen underground meer; tijdens de soundcheck in Doornroosje in Nijmegen blijkt dat de band is uitgegroeid tot een professionele organisatie.

spread

Brendan O’Brien De perfecte producer voor Pearl Jam

Bliksemsnel kwam het niet, maar Lightning Bolt, Pearl Jams eerste studioalbum in vijf jaar, is wél weer ingeslagen. De band uit Seattle heeft nog steeds niets aan energie verloren, trekt regelmatig fel van leer en neemt op tijd gas terug. Brendan O’Brien overzag het opnameproces, zoals hij ook al deed voor de albums Vs.,Vitalogy, No Code, Yield, Binaural, Riot Act en Backspacer. Wat maakt hem de perfecte partner voor een van de grootste rockbands op aarde?

spread

Motorhead Drummer Mikkey Dee in de schaduw van Lemmy

Lemmy (Kilmister) is onbetwistbaar het hart van Motörhead. Maar dat hart stelt weinig voor zonder een ruggengraat, en dat is drummer Mikkey Dee, die samen met de bassist de ritmetandem is van ’s werelds hardste rock & roll-band. Het nieuwe album, Aftershock, verschijnt op het moment dat Lemmy het op doktersadvies wat rustiger aan doet. En dus spreekt Musicmaker met Mikkey over de nieuwe plaat, zijn drumstijl en natuurlijk over de gezondheid van Lemmy.

spread

Achtergrond Zo word je een betere ondernemende muzikant

Het leven van een muzikant gaat niet over rozen. Maar je kiest niet zomaar voor de muziek. Je gaat ervoor omdat het je passie is. Misschien leef je daarom wel in een antikraakpand. Dat is voor eventjes best leuk, bijna romantisch zelfs. Maar er moet ook brood op de plank komen en daarvoor heb je de juiste kennis nodig. In dit artikel krijg je tips waarmee je je muziekcarrière een enorme boost kunt geven.

TESTS
 • Addstring Stel, je bent gitarist en af en toe heb je de behoefte om je gitaargeluid die extra sprankel van een twaalfsnarige gitaar te geven. Er zijn twee mogelijkheden: je neemt een extra gitaar mee of je monteert de AddString, een handig hulpmiddel waarmee je een dunne G-snaar van één octaaf hoger toevoegt aan de zes al aanwezige snaren, zonder dat je hoeft te boren of schroeven in je gitaar.
 • Tracktion 4 Vroeger moest je nog flink in je portemonnee tasten voor een stevige processor en dito software, maar tegenwoordig zijn computers zo snel dat je zelfs op je vijf jaar oude laptop nog een album in elkaar kunt draaien. Bovenal zijn DAW-programma’s steeds toegankelijker en overzichtelijker geworden. Maar - zoals blijken zal - zijn er maar weinig programma’s zo vriendelijk in het gebruik als Tracktion.
 • KLD MC 36HM buizentop De naam KLD zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Niet zo vreemd, aangezien er pas sinds 2002 producten onder die naam op de markt zijn. Bij het bedrijf werken ontwerpers die ervaring hebben opgedaan bij gevestigde versterkerbouwers als Marshall, Vox en Peavey. Op de versterkers staat dan ook ‘engineered in the USA, made in China’. Naast versterkers fabriceert KLD effectpedalen en zelfbouw versterker- en pedalenkits. We zijn benieuwd naar hoe de compacte 36W-tweekanaalsbuizentop met de mooie naam MC 36HM zich houdt.
 • Palmer Mutterstolz overdrive Gitaarpedalen krijgen vaak de meest fantastische, extreme en exotische namen. Denk maar aan klassiekers als de Big Muff en Electric Mistress tot de Fuzz War en Green Rhino van eigentijdse pedalenbouwers. Het Duitse Palmer gooit het over een heel andere boeg en noemt haar nieuwste overdrive-pedaal Mutterstolz (moeders trots).
 • Korg Volca synths Toen Korg in 2010 met de Monotron kwam, was het een behoorlijke sensatie dat een grote fabrikant teruggreep op analoge techniek. Terwijl alle grote merken nu hun heil zoeken in digitale modeling, maakt Korg analoge synths betaalbaar en geeft ze een hoge ‘fun-factor’ mee. De Korg Volca-serie is de laatste toevoeging. Drie analoge synths met elk een eigen specialiteit.

VASTE RUBRIEKEN
 • Oefenruimte The Charm The Fury
 • Smaak Of Draak? Can’t Stop van The Levi’s
 • De grote liefde Tessa Rose Jackson houdt van haar Taylor
 • Column Bazz Weekendje Duitsland
 • Column Marg Akoestisch klaarkomen
 • Column Erwin Musper Mix It