Musicmaker 09 - 2012

Musicmaker 09 - 2012
Beschikbaarheid: Op voorraad

Butch Vig De visie van een legendarische producer
Robert Cray Nog altijd niet in een hokje te plaatsen
Achtergrond: Auteursrecht
Nick & Simon schreven Rosanne

En verder tests van Dr.No Straplox, Roland Jupiter 50, Eastwood Hurricane basgitaar en Line 6 StageScape M20d. Maar ook The Deaf neemt ons mee naar de oefenruimte, Bram Hakkens over zijn Ludwig Super Classic, Wovenhand in de Soundcheck en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Butch Vig De visie van een legendarische producer

Na zeven jaar stilte verraste Garbage dit jaar met het nieuwe album Not Your Kind Of People. Tijdens de tour werd een uitverkochte Melkweg aangedaan en Musicmaker greep de kans om Butch Vig apart te nemen voor een gesprek over psychologie, nieuwe bands en analoog versus digitaal. Vig is natuurlijk niet alleen  drummer bij Garbage; de sympathieke Amerikaan produceert ook weleens een cd, Nirvana’s Nevermind en Foo Fighters’ Wasting Light, bijvoorbeeld.

spread

Robert Cray Nog altijd niet in een hokje te plaatsen

Met zijn zestiende cd, Nothin But Love, blijft de onmogelijk in een hokje te plaatsen Robert Cray zijn mix van blues, jazz, soul en pop verspreiden. De singer-songwriter uit Georgia is al sinds de jaren zeventig actief en het meest bekend van het nummer Strong Persuader en bovendien winnaar van vijf Grammy’s. Daarnaast is hij opmerkelijk vaak op het podium te zien met zijn muzikale vrienden, onder wie Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, BB King en John Lee Hooker.

spread

Achtergrond: Auteursrecht

Natuurlijk gaat het relatief slecht in de muziekindustrie, maar van de behoorlijke winsten die nog steeds worden gemaakt, komt maar een fractie terecht bij de ruggengraat van de hele industrie: de songschrijvers. Erwin Angad-Gaur van muzikantenvakbond Ntb zet voor je op een rijtje hoe dit komt en licht het nieuwe wetsvoorstel Auteursrecht toe, die de positie van songschrijvers een stuk sterker belooft te maken.

spread

Nick & Simon schreven Rosanne

De onafscheidelijke zanger-gitarist Nick Schilder en zanger Simon Keizer kun je met recht hitschrijvers noemen. Pak Maar M’n Hand, Het Masker en Rosanne stonden lange tijd bovenaan in de hitlijsten. Het onlangs verschenen album Sterker behaalde een gouden status, zelfs nog voordat het in de winkels lag! Musicmaker zocht het duo op en kreeg talloze tips waarmee je jouw nummer in een hit omtovert.

TESTS
 • Dr. No Straplox Hoe duur en goed je gitaar ook is, een van de kwetsbare punten is de bevestiging van de gitaarband. Zit die niet lekker, of nog erger, schiet ‘ie los, dan heeft je speelplezier daar behoorlijk onder te lijden. Om maar te zwijgen over je gitaar als die weer eens met de kop op de grond valt. Dr.No Effects komt met een simpele oplossing. Van leer!
 • Roland Jupiter 50 In de jaren tachtig behoorden de Jupiters van Roland tot de meest uitgebreide en vette polyfone synthesizers. Vorig jaar bracht Roland de Jupiter 80 uit, een zeer complete performance-synth in het duurdere segment, en nu komt het merk met een aanzienlijk goedkopere Jupiter 50. Zet deze nieuwe Jupiter de legende uit de vorige eeuw voort?
 • Eastwood Hurricane basgitaar Eastwood verraste de baswereld onlangs door met drie nieuwe modellen tegelijk te komen: de zogenaamde Airline Map Bass (met lange mensuur), de Stormbird Bass (een kopie van een ‘non reverse’ Gibson Thunderbird), en de Hurricane Bass. Die laatste is qua uiterlijk een vrij getrouwe kopie van een zeer onbekende basgitaar: een Manatone uit de jaren zestig met dezelfde naam. We vroegen ons af waarom Eastwood zo’n obscure model koos en we kregen antwoord.
 • Line 6 StageScape M20d en StageSource-speaker Line 6 en pro audio is niet meteen de meest voor de hand liggende combinatie, maar het zal niet de eerste keer zijn dat dit merk met een revolutionaire vinding komt. De StageScape M20d was het gesprek van de dag op de Musikmesse dit voorjaar en Musicmaker wist beslag te leggen op een van de eerste exemplaren van deze ‘mixer voor muzikanten’ voor een uitgebreide live-test.

VASTE RUBRIEKEN
 • Soundcheck Wovenhand
 • Oefenruimte The Deaf
 • De grote liefde Bram Hakkens over zijn Ludwig Super Classic
 • Column Allan Managers
 • Column Bazz De bob
 • Column Marg Autoriteit en seks
 • Column Erwin Musper Lesgeld
 • Stage Luistermuziek