Musicmaker 08 - 2013

Musicmaker 08 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

Anneke van Giersbergen ‘Het optreden is heilig’
Giggem Online bandaudities doen
Achtergrond Etiketten voor bands die in Azië willen touren
Dick Dijkman Gitaarbouwer vlamt met zijn versie van de Firebird

En verder tests van Music Nomad Guitar Cleaner, Dr. No Powerdriver en Holy Wahcamoly, Höfner RG-Spider Resonator, Zoom A3 Acoustic Preamp en Pearl Export. Maar ook met Birth Of Joy naar de Oefenruimte, Jesse van Ruller vertelt over zijn grote liefde, bezoeken we de soundcheck van In Floyd en bespreken we Head Over Heels van Ezzcape.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Anneke van Giersbergen ‘Het optreden is heilig’

Veel hardwerkende jonge ouders hebben een kantoortje aan huis. Muzikantenkoppel Anneke van Giersbergen en Rob Snijders zijn daar geen uitzondering in, maar hun ‘kantoortje’ is een razend professionele opname- en oefenstudio, met opslag voor instrumenten en merchandise voor een webshop. Met hun band spelen ze over de hele wereld, dus vanwege het nieuwe album Drive staat er weer een volgeboekte periode voor de deur. En zoon Finn (8)? ‘Als het kan, gaat ie mee natuurlijk!’

spread

Giggem Online bandaudities doen

Op een dag verschijnt er een mailtje met de vraag of we al bekend zijn met het fenomeen Giggem. Nou, nee. Het blijkt een online-platform te zijn waarbij muzikanten zich kunnen aanmelden en bandaudities kunnen doen. Of dat nou een band uit je eigen woonplaats is of uit India, dat maakt niet uit. Andersom werkt het ook: ben je gitarist, toetsenist, zanger(es), drummer of bassist en zoek je een band, maak dan een profiel aan en doe wereldwijde audities, gewoon vanuit je eigen huis- of slaapkamer. Een revolutionaire ontwikkeling op bandjesgebied. In dit artikel worden de mogelijkheden van Giggem nader onderzocht.

spread

Achtergrond Etiketten voor bands die in Azië willen touren

Voor sommige bands zal een optreden op de Zwarte Cross al oostelijk genoeg zijn, maar er zijn ook Nederlandse acts die écht het verre oosten opzoeken en hun geluk beproeven in Azië. Maar wat moet je nou eigenlijk doen en laten om in China en/of Japan voet aan de grond te krijgen? En kan je die landen überhaupt over één kam scheren? Musicmaker sprak een aantal bands die in Azië actief zijn, over dodemansritten, muisstil publiek en koninklijke behandelingen.

spread

Dick Dijkman Gitaarbouwer vlamt met zijn versie van de Firebird

Hij maakt al ruim dertig jaar gitaren, maar raakt nog altijd in opperste vervoering van een mooi instrument. Momenteel heeft een nieuw model dat heilige vuur bij Dick Dijkman weer aangewakkerd: de Firebird. Dijkman heeft er een eigen versie van gemaakt en omgedoopt tot Fenix: de mythologische vogel uit de Griekse oudheid. ‘Een heel eigenzinnige gitaar. Niet alleen in zijn vorm, maar ook zeker vanwege z’n sound.’

TESTS
 • Music Nomad Guitar Cleaner Sommige muzikanten doen er schamper over en anderen poetsen zich een ongeluk. Aan welke kant je ook staat, het is een feit dat regelmatig onderhoud aan je gitaar je instrument in betere conditie houdt en dat kan je spel alleen maar ten goede komen. Music Nomad heeft een lijn producten waar een gemiddeld schoonmaakbedrijf jaloers op zou zijn.
 • Dr. No Powerdriver en Holy Wahcamoly Het enthousiasme spat ervan af. Dat Dr.No zijn hele ziel en zaligheid in zijn producten stopt, wordt bij de eerste aanblik meteen duidelijk. Aan het uiterlijk van de nieuwe Powerdriver en het Holy Wahcamoly-wahpedaal zal het zeker niet liggen.
 • Höfner RG-Spider Resonator En dan staat er ineens een resonatorgitaar van Höfner in je huiskamer. Veel over gelezen, maar nog nooit eentje in handen gehad. De aanblik van een resonatorgitaar doet vermoeden dat er aardig wat denkwerk aan te pas is gekomen. Waarschijnlijk heeft Höfner daarom besloten er maar een ingewikkelde naam aan te hangen. Het prachtig afgewerkte exemplaar dat getest gaat worden, heet namelijk voluit de Höfner RG-Spider HCT-RG-SB.
 • Zoom A3 Acoustic Preamp Het uitversterken van akoestische gitaren blijft een euvel: piëzo elementen klinken snerperig, microfoons op een standaard zijn onhandig en opplakmicrofoontjes gaan rondzingen. Daarbij is een galmpje nooit weg, maar mengtafels en geluidsmannen werken niet altijd mee. De Zoom A3 belooft het Zwitserse zakmes te zijn waardoor je hier niet meer over hoeft in te zitten.
 • Pearl Export Ongeveer dertig jaar geleden introduceerde Pearl een drumstel dat het meest verkochte aller tijden zou worden. Van de Pearl Export zijn er meer dan een miljoen de winkel uit gegaan. In de loop der jaren veranderde er wel wat aan het design, maar het bleef altijd een kit waar iedereen, zowel beginner als gevorderde, mee uit de voeten kon. Er zullen maar weinig drummers zijn die er nog nooit gespeeld hebben. In 2007 verdween de Pearl Export uit de catalogus, maar de kit doet opnieuw zijn intrede.

VASTE RUBRIEKEN
 • Soundcheck Tributeband In Floyd in het bos
 • Oefenruimte Birth Of Joy
 • Smaak Of Draak? Head Over Heels van Ezzcape
 • De grote liefde Jesse van Ruller en zijn reizende Gibson ES-150
 • Column Bazz Deadlines
 • Column Marg Forever Young
 • Column Erwin Musper De Top 10