Musicmaker 08 - 2010

Musicmaker 08 - 2010
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: augustus 2010

Grinderman Nick Cave’s nieuwe aanpak
Kensington Over het bewaken van een eigen identiteit
Ace Frehley Een nuchter gesprek met de Kiss-gitarist
De Mellotron Een historisch overzicht van de eerste sampler

En verder tests van Budda Budwah, Hydrogen drummachine, Yamaha CP5, G&L Asat Classic S-gitaar en Boss BR-800. Maar ook de bandauto van Ed Citroen, Leendert Haaksma over zijn grote liefde de Gretsch 6119 Chet Atkins, DeWolff neemt ons mee naar de oefenruimte en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Grinderman Nick Cave’s nieuwe aanpak

Als het mogelijk is je als cultartiest een sterrenstatus te verwerven, dan is Nick Cave dat zeker gelukt. Al meer dan dertig jaar lang brengt deze vertolker van de donkere kant van het bestaan een gestage stroom eigenzinnige albums uit. Sinds een jaar of vijf is Grinderman het in vuige blues en punkrock gedrenkte sideproject waarmee Nick Cave weer als een jonge hond over het podium springt. Musicmaker sprak de immer onberispelijk geklede vijftiger over marathonssessies in de studio, te harde gitaren en het irritante spel van Mick Harvey.

spread

Kensington Over het bewaken van een eigen identiteit

Kensington komt nog maar net om de hoek kijken maar heeft het vizier nu al op het buitenland gericht. Zo trok de band in de studio van Nick Baines, toetsenis van Kaiser Chiefs, en vond het viertal in James Kenosha een producer en in John Davis (U2, Arctic Monkeys, Snow Patrol) een masteraar. Dure, Britse jongens. Zomaar gestrikt voor het debuutalbum Borders. Zanger-gitarist Casper Starreveld en drummer Niles Vandenberg vertellen hoe ze dat deden en waarom het buitenland zo belangrijk voor ze is.

spread

Ace Frehley Een nuchter gesprek met de Kiss-gitarist

Paul Daniel Frehley, beter bekend als Ace Freyley, was met enige tussenpozen de sologitarist van Kiss. Na de Kiss Farewell Tour en wat losstaande gigs nam hij in maart 2002 definitief afstand van de make-upband. Vorig jaar verscheen naast het nieuwe Kiss-album Sonic Boom (zonder Frehley) een nieuwe Ace Frehley-soloplaat. Rutger de Groot, gitarist in de Kiss-coverband Kiss On The Rocks, was tijdens Frehleys solotour twee dagen zijn chauffeur en begeleider, en dat leverde leuke momenten op. Onlangs mocht de imitator zijn voorbeeld uitvoerig interviewen.

spread

De Mellotron Een historisch overzicht van de eerste sampler

Een volledig orkest onder je vingers; dat is al sinds eind jaren ’70 met de komst van de eerste polyfone synthesizers niets bijzonders meer. Maar de ingenieuze Mellotron zorgde meer dan tien jaar daarvoor voor een heuse revolutie. Nog steeds grijpen veel musici terug op zijn weermoedige klanken. Zo ook Oceana Company-toetsenist Matthijs Herder. Een geschiedenisles.

TESTS
 • Budda Budwah Voor pedalen worden de meest idiote namen bedacht, waarbij je ze eerst aan moet sluiten om erachter te komen wat ze doen, maar bij de Budwah is het direct duidelijk wat je te horen gaat krijgen: wakoewakoe, versterker open, ogen dicht en je waant je de nieuwe Jimi Hendrix. Wahpedalen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en e klinken lang niet allemaal goed. Wordt het Buttwah of Budwah? Ik zeg: inpluggen!
 • Hydrogen drummachine Op internet wordt veel gratis software aangeboden en de kwaliteit hiervan wisselt nogal. Zelf ben ik op zoek gegaan naar geschikte software voor het maken van professionele drumtracks. Na een lange speurtocht kwam ik Hydrogen op het spoor, waarvan net bèta-versie 0.9.6 is verschenen. Een zogenaamd pattern-based drummachine waarbij drumpatronen worden gebruikt voor het samenstellen van de drumpartijen. Als je op zoek bent naar een goede freeware drummachine voor Windows of Linux, dan gaat Hydrogen vanaf nu je (drum)maatje worden.
 • Yamaha CP5 Waar het tegenwoordig de trend op digitale pianogebied lijkt zoveel mogelijk te focussen op één of enkele kwaliteiten zoals bij de Nord Piano of Rolands V-Piano, gooit Yamaha ouderwets zijn producten weer helemaal vol met functies en sounds. Misschien dat de nieuwe CP5 daardoor zo belachelijk zwaar is, maar in elk geval ook een meer dan indrukwekkend stuk instrument!
 • G&L Asat Classic S-gitaar Drieëntwintig jaar geleden creëerde Leo Fender met de ASAT (After Strat After Tele) zijn eerste herinterpretatie van de Telecaster. Vijf jaar later kwam de Classic op de markt, die door de meer Tele-achtige onderdelen dichter bij de oorsprong bleef. Wij mochten de ASAT Classic S testen, die eveneens dicht bij het origineel ligt maar een breder klankpalet biedt dat is afgeleid van sessiegitaristen in de Nashville-scene.
 • Boss BR-800 De BR-serie digitale recorders van Boss is populair en dat is niet verwonderlijk. De Japanners slagen er telkens goed in kwaliteit aan een betaalbare prijs te koppelen. De nieuwe BR-800 lijkt op papier een volwaardig lid van de BR-serie, maakt hij die belofte waar?

VASTE RUBRIEKEN
 • Bandauto van de maand De pragmatische Peugeot van Ed Citroen
 • Oefenruimte DeWolff
 • Het Panel Drie experts in discussie over orkestrale details
 • De grote liefde De Gretsch 6119 Chet Atkins van Leendert Haaksma
 • Column Bazz Backstagetaferelen
 • Column Anneke Koortsige momenten
 • Column Erwin Musper Zeven jaar later
 • Hardware Nieuw en verbeterd?
 • Muzikantenverhalen Nashville blues van Harry Loco
 • Vintage Het lot van de Kramer Alu basgitaar
 • Stage & Studio In-ear monitoring