Musicmaker 07 - 2012

Musicmaker 07 - 2012
Beschikbaarheid: Op voorraad

Steve Vai Stijloefenaar en stuntgitarist
Slash Grenzen verleggen op het podium
Stone Gossard Totaal toegewijd aan Pearl Jam en Brad
Tjeerd Oosterhuis schreef Somebody Else's Lover

En verder tests van MXR M84 Bass Fuzz Deluxe, DooDad vintage style-gitaren, Natal Bubinga US Fusion X, De Gregorio Cajons en Roland M-480. Maar ook Elske DeWall neemt ons mee naar de oefenruimte, Ernst Jansz over zijn Steinway-vleugel, Mudhoney in de Soundcheck en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Steve Vai Stijloefenaar en stuntgitarist

Gitaaravonturier Steve Vai (52) lijkt buitenaards door zijn onnavolgbare spel. Maar als je tegenover hem zit, blijkt hij toch iemand van vlees en bloed. Ditmaal draagt hij een grijze pet, met daaronder niet meer het lange haar dat tijdens concerten weelderig naar achteren werd geblazen door zijn vertrouwde ventilator. Vai is tegenwoordig kort gekapt. We spreken hem op de repetitiedag voorafgaande aan het G3-concert in de Heineken Music Hall. Onderwerp van gesprek: recent aangeleerde gitaartechnieken, het nieuwe album The Story Of Light en onzekerheden.

spread

Slash Grenzen verleggen op het podium

Weinig intro’s zijn zo herkenbaar en zo veel nagespeeld als dat van Guns N’ Roses’ Sweet Child O’ Mine. Slash heeft er het leven van menig gitarist mee veranderd, ook dat van Ruben Hoeke. Wij zetten de twee rockgitaristen en Marshall/Gibson-liefhebbers tegenover elkaar in de Heineken Music Hall voorafgaande aan het concert dat Slash (featuring Myles Kennedy & The Conspirators) er onlangs gaf. Ruben tekende zijnavonturen van deze dag voor Musicmaker op.

spread

Stone Gossard Totaal toegewijd aan Pearl Jam en Brad

Stone Gossard, gitarist van Pearl Jam en Brad, is een van de meest onderschatte muzikanten ooit. Niet zo gek, want de man staat altijd in de schaduw van charismatische frontmannen. De hits Alive, Black en Even Flow van Pearl Jams doorbraakalbum Ten (1991) bestaan echter grotendeels uit Gossards riffs. Tijdelijk gefrustreerd, omdat Vedder zich in de loop der jaren meer en meer heeft opgeworpen als hoofdsongwriter, had Gossard alle reden om Pearl Jam de rug toe te keren. Waarom hij dat niet deed, lees je in dit verhaal. Een lesje bandmentaliteit van de integere gitarist.

spread

Tjeerd Oosterhuis schreef Somebody Else’s Lover

Jarenlang vormde Tjeerd Oosterhuis samen met zijn zus Trijntje de spil van de band Total Touch. Daarmee scoorde hij grote hits als Touch Me There en Somebody Else’s Lover – nog vertolkt door Trijntje tijdens de afgelopen editie van North Sea Jazz. Met zijn eigen productiemaatschappij Double Easthouse Music Productions schrijft en produceert Tjeerd tegenwoordig vooral muziek voor anderen. En met succes, want hij reist er de hele wereld voor rond. Wat is zijn geheim?

TESTS
 • MXR M84 Bass Fuzz Deluxe Bassisten worden steeds serieuzer genomen door pedaalfabrikanten. Zo kwamen hier al basfuzzpedalen als de Black Magic van het Nederlandse Dr. No en de Death By Audio Fuzz War voorbij, waarbij de laatste eigenlijk voor gitaar is. Een van de nieuwere pedalen is de MXR M84 Bass Fuzz Deluxe, die afwijkt doordat ‘droog’ en overstuurd geluid gemixt kunnen worden.
 • DooDad vintage style-gitaren Niet iedere lezer van Musicmaker zal bij het horen van de naam DooDad direct aan gitaren denken. Noem echter de naam Dany Lademacher en de meesten weten direct dat het om de onvolprezen Belgische gitarist gaat die beroemd werd met Herman Broods Wild Romance. Hij is ook de gitarist die sinds 2010 zijn eigen DooDad Signature-model heeft, naar een ontwerp dat hij in de jaren ’80 maakte. Deze bespreking gaat echter over twee andere gitaren die DooDad ook laat bouwen in China en die volledig gebaseerd zijn op twee overbekende modellen, de Gibson Les Paul en SG.
 • Natal Bubinga US Fusion X Het merk Natal zal voor velen onbekend zijn, toch bestaat het al sinds de vroege jaren ’60. Het richtte zich vooral met percusssie-instrumenten op de Engelse markt, maar dankzij een deal met Marshall is het nu wereldwijd te verkrijgen. Het assortiment bestaat onder meer uit een aantal nieuwe drum- en hardwaresets.
 • De Gregorio Cajons Bijna elke drummer zal het herkennen: een akoestisch optreden, het moet allemaal zacht en of je niet even ‘de ritmekist’ mee kunt nemen. Zit je daar weer op je cajon een drumstel na te doen. ‘Boem’ op het midden van het slagblad en ‘tak’ op de rand. Na een paar optredens hebben de meeste drummers het wel weer gezien/gehoord…
 • Roland M-480 Digitale mengtafels zijn niet meer weg te denken. De mogelijkheden van digitaal mixen zijn immers ongekend. Per nummer een preset maken? Geen probleem. Ingewikkelde routings? Net zo makkelijk. Voor ‘klassiek’ getrainde technici was het tot voor kort nog wel eens lastig de overstap te maken, want het graven in menu’s om je instellingen aan te passen is toch iets anders dan aan knoppen draaien. Gelukkig doet de nieuwste generatie digitale mengtafels er alles aan het de geluidsman juist makkelijker te maken. Roland begint op dit gebied een aardige naam op te bouwen en Musicmaker ging op bezoek bij distributeur Output B.V. voor een demonstratie van Rolands nieuwe M-480.

VASTE RUBRIEKEN
 • Soundcheck Mudhoney
 • Oefenruimte Elske DeWall
 • De grote liefde Ernst Jansz over zijn Steinway-vleugel
 • Column Allan Back in Holland
 • Column Bazz Vakantiemuziek
 • Column Torre 8000 likes
 • Column Marg Onrijp
 • Column Erwin Musper All For One
 • Stage Microfoontechniek