Musicmaker 04 - 2013

Musicmaker 04 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

Special Singer-songwriter
Deep Purple Tam in de studio, wild op het podium
Budget opname Maak een sprankelende demo voor weinig
De Soundcheck Steven Wilson

En verder tests van Death By Audio Echo Dream 2, Eastwood Hi-Flyer Phase 4, Eden EGRW264, Overtone Labs tune-bot en KingKorg Modeling Synth. Maar ook met Pien Feith naar de Oefenruimte, Laura Jansen praat over haar grote liefde, spraken we Hitschrijver Guus Meeuwis en leggen we Pretty Rose van Elenne May onder de loep.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Special Singer-songwriters

Singer-songwriters. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en het lijkt of iedere zanger tegenwoordig de Engelse term voor zijn naam plakt. Er wordt zelfs een gehele televisieshow aan gewijd. Musicmaker besloot het muziekgenre nader te onderzoeken en sprong in het magische singer-songwriterland.

spread

Deep Purple Tam in de studio, wild op het podium

Wat er nooit meer van leek te komen, is toch gebeurd: Deep Purple is terug met een nieuw album. Sinds 2005 verscheen er geen nieuw studiowerk meer van de hardrocklegendes. Eind april volgde de release van Now What?!, gemaakt onder het toeziend oog van de vermaarde producer Bob Ezrin. In hoeverre heeft zijn invloed verschil gemaakt? Musicmaker vroeg het gitarist Steve Morse.

spread

Budget opname Maak een sprankelende demo voor weinig

Een singer-songwriter is niet altijd een opnametechnicus en/of producer. Toch is het prettig als je een aantal basisvaardigheden van home recording onder de knie krijgt om je liedjes op te nemen. In veel gevallen is het niet nodig om daarvoor een dure studio te huren of te werken met professionals. Maar hoe neem je thuis met een goedkope setup een liedje van goede kwaliteit op met enkel gitaar en zang?

spread

De Soundcheck Steven Wilson

Veel bands zien soundchecks als een noodzakelijk kwaad. Sommige professionele acts laten ze zelfs over aan hun techs of roadies. Maar niet Steven Wilson en zijn entourage. Zij denken er totaal anders over.

TESTS
 • Death By Audio Echo Dream 2 De heftige effectpedalen van Death By Audio zijn voor de ‘stompbox- fetisjisten’ onder ons, voor wie het nooit gek genoeg is. Ze worden ontworpen door A Place To Bury Strangers-gitarist Oliver Ackermann. Zijn pedalen gaan altijd verder dan de competitie, tot op het punt dat je denkt: wat moet ik hier in godsnaam mee? Reden genoeg om te onder- zoeken waartoe de Echo Dream 2 in staat is.
 • Eastwood Hi-flyer Phase 4 Grote kans dat je kurt cobain van nirvana er wel eens eentje aan gruzelementen hebt zien slaan: de univox Hi-flyer phase 4. deze vierde versie van de klassieker die in 1977 op de markt werd gebracht, diende als uit- gangspunt voor de Hi-flyer phase 4 van het canadese eastwood Guitars. wij zullen ‘m waarschijnlijk heel laten en onderzoeken of hij echt het nostalgische gevoel oproept waarmee hij wordt aangeprezen.
 • Eden EGRW264 De Eden wtX264 is een ultralichte en -compacte versterkertop, die in één set met een kleine 1x10”-kast wordt geleverd. volgens eden is dit de ultieme ‘one trip from car to gig’-oplossing. De Bassist-redacteur Chris Dekker nam de versterker mee naar zijn rockband én zijn akoestische duo om een goed beeld te krij- gen van klank, vermogen en handigheid.
 • Overtone Labs Tune-Bot Een trommelvel is lastiger te stemmen dan een snaar. Een snaar is recht en heeft maar één stemknop, een vel is rond en heeft zes tot tien spanschroeven. Voor een zuivere trom moet de spanning bij al deze spanschroeven gelijk zijn. Dit kun je meten met een velspanningsmeter. Nu is er een nieuwe manier om je drums te stemmen: de Tune-Bot. Deze meet en toont de trillingen van het vel, op dezelfde manier als een clip-on stemapparaat op je gitaarhals doet.
 • KingKorg Modeling Synth De firma Korg bestaat vijftig jaar en viert dit met het uitbrengen van een paar opmerkelijke nieuwe producten, die ons met weemoed moeten laten terugdenken aan de begintijd van dit merk: een nieuwe versie van de legendarische MS-20 uit 1978 en de spiksplinternieuwe KingKorg met een echte buis voor de vervorming. zal deze king de oude tijden doen herleven?

VASTE RUBRIEKEN
 • Hitschrijver Guus Meeuwis
 • Oefenruimte Pien Feith
 • Smaak Of Draak? Elenne May – Pretty Rose besproken
 • De grote liefde Laura Jansen over haar Nord Stage
 • Column Allan De kracht van popmuziek
 • Column Bazz Bloednerveus
 • Column Erwin Musper The Big Heavy Metal Secret
 • Hardware Niet overdri(j)ven