Musicmaker 02 - 2013

Musicmaker 02 - 2013
Beschikbaarheid: Op voorraad

Tony Platt Producer van AC/DC geeft geheimen bloot
Achtergrond Eurosonic Noorderslag
De Dijk Hitschrijver Huub van der Lubbe
Allah-Las Heel erg vintage

En verder tests van Boss eBand JS-10, Peavey AT-200, Ahead ACME en Electro-Harmonix Next Step-Serie. Maar ook The Gathering ons mee naar de oefenruimte, Douwe Bob over zijn Martin D28 Elvis Presley Tribute, Royal Parks in Smaak Of Draak? en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Tony Platt Producer van AC/DC geeft geheimen bloot

Tony Platt, de man die verantwoordelijk is voor de sound van AC/DC, begon ooit als simpele theejongen bij de Trident Studios in Londen en wist uit te groeien tot een van de grootste producers van deze tijd. Onlangs gaf Tony Platt een masterclass in de Legacy Studio in Zwaagdijk. Hier deelde hij zijn tricks-of-the-trade met bekende producers, studenten en technici.  Musicmaker zat natuurlijk vooraan en sprak met Tony over zijn lange carrière.

spread

Achtergrond Eurosonic Noorderslag 2013

Tijdens het Eurosonic Noorderslag festival kon je ’s avonds veel bands zien, maar overdag zat de hele Europese muziekindustrie in kleine zaaltjes te discussiëren over de nieuwste ontwikkelingen. Musicmaker luisterde mee en in ons uitgebreide verslag delen we alle tips, trucs en inside informatie die we tijdens de vele seminars te horen kregen. Lees bijvoorbeeld hoe je voet aan de grond krijgt in het buitenland of hoe je het maximale uit YouTube haalt.

spread

De Dijk Hitschrijver Huub van der Lubbe

Hoewel Huub van der Lubbe vooral te boek staat als zanger en tekstschrijver van De Dijk, houdt de Amsterdammer het lang niet alleen bij woorden. Zo componeerde hij verschillende nummers voor De Dijk en ook op zijn onlangs verschenen soloplaat Simpel Verlangen prijken meerdere eigen composities. Toch dient de songtekst volgens Van der Lubbe bij al zijn liedjes nog altijd als de hoeksteen. 

spread

Allah-las Heel erg vintage

Allah-Las uit de VS is aanvoerder van een nieuwe golf retrobands. Toch verloochenen deze muzikanten hun roots, want volgens bassist Spencer Dunham en drummer Matthew Correia jaagt de band helemaal geen jaren zestig-revival na. Hoe zit dat? Sixties-liefhebber Chris Dekker vroeg het duo de vintagekleding van het lijf over de sound van de sixties, Vox-basjes, Ludwig-drums en oude mengtafels in een mysterieuze studio.

TESTS

 • Boss eBand JS-10 De Boss eBand JS-10 is de nieuwste versie van Boss' serie jamstations. het is een klein en licht versterkertje met ingebouwde oefenfuncties dat je overal neer kunt zetten. maar er zijn toch al genoeg programma's om op je computer je gitaarspel naar een hoger niveau te tillen? en die kosten praktisch niets. Waarom zou je toch de eBand JS-10 overwegen?
 • Peavey AT-200 Ik weet nog dat ik voor het eerst het auto-tune-effect hoorde in Believe, het liedje van Cher. Destijds was het een redelijk revolutionair idee, tegenwoordig word je er in bepaalde muziekstijlen mee doodgegooid. Antares is het bedrijf achter deze beroemde auto-tune-software en in samenwerking met Peavey is er nu een gitaar ontwikkeld die in real time pitchcorrecties uitvoert. Het moet niet gekker worden!
 • Ahead ACME oordoppen Het Amerikaanse Ahead levert een kit om zelf simpel, snel en veilig oordoppen 'op maat' te maken. Een setje heb je voor drie tientjes en Musicmaker vroeg zich af hoe goed deze doppen in de praktijk zijn. Chris Dekker was op de kleuterschool al een ster in kleien en hij liet zijn kneedkunsten los op een setje doe-het-zelf-doppen.
 • Electro-Harmonix inventieve effecten Electro-Harmonix (EHX), wie kent het niet? Ergens in New York City zit de prettig gestoorde (en bebaarde) Mike Matthews al jaren te experimenteren met rare klanken en doeltreffende ontwerpen. De Big Muff, Small Clone Chorus en Memory Man zijn klassiekers onder de (bas-)gitaareffecten. Nu zijn er de futuristisch ogende Next Step-serie en de Superego Synth Engine. Wij zijn benieuwd of dit ook instantklassiekers zijn.
 • Mackie DL 1608 Vroeger was een mengtafel een verzameling schuiven en knoppen die op een vaste plek in de zaal stonden. De komst van digitale mengtafels veranderde dat nauwelijks; er kwam eigenlijk alleen een beeldscherm bij. Slimme technici verzonnen manieren om die digitale tafels met een laptop aan te sturen, of nog hipper: met een iPad. Maar je bleef zo’n bak met schuiven, knoppen en een beeldscherm houden. Mackie gaat nu een stap verder en vervangt de gehele mengtafel door een iPad, werkt dat?

VASTE RUBRIEKEN
 • Oefenruimte The Gathering
 • Soundcheck Vanderbuyst
 • Smaak Of Draak? Royal Parks
 • De grote liefde Douwe Bob en zijn Martin D28 Elvis Presley Tribute
 • Column Allan Vibe
 • Column Bazz Democratie
 • Column Erwin Musper Even serieus
 • Feit of fabel True bypass
 • Stage Zuinig met energie