Musicmaker 01 - 2014

Musicmaker 01 - 2014
Beschikbaarheid: Op voorraad

Within Temptation Tourtips
Michael Prins Singer-songwriter zet Londen op z’n kop
Ghost Gekleed in gewaden, gehuld in mysterie
Eller & Armin van Buuren Gitarist versus DJ: wie is het meest muzikant?

En verder tests van Mooer Micro Pedals, Crescendo oordopjes, Kurzweil Artis Stagepiano, Zoom H6 Recorder, Cube Lite Gitaarversterker en Rode NT-1 Condensatormicrofoon. Maar ook met Hans van Lier & The Sidekicks naar de Oefenruimte, Dennis Huige vertelt over zijn grote liefde, bezoeken we de soundcheck van Pokey LaFarge en bespreken we Suspicious van June Noa.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Within Temptation Tourtips

Sinds de eerste internationale tour rond debuutalbum Enter (1997), heeft Within Temptation inmiddels bijna zeventien jaar ervaring opgedaan aan buitenlandse tournees. De band is uitgegroeid van een naïef clubje in een afgeladen minibusje tot een veelkoppig monster met luxe nightliners. Met een tour rondom het nieuwe studioalbum Hydra in het verschiet, vertellen zangeres Sharon den Adel en studiogitarist Robert Westerholt hoe zij hun band op de wereldkaart hebben gezet.

spread

Michael Prins Singer-songwriter zet Londen op z’n kop

Michael Prins heeft een intens jaar achter de rug. De Haarlemse hoedendrager bracht eind oktober zijn debuutalbum Rivertown Fairytales uit, drie maanden nadat hij in juli de ‘Beste Singer-Songwriter Van Nederland’ werd. Dankzij die troefkaart neemt muziekbemiddelingsdienst Most Rated de gevoelige liedjesschrijver mee naar Londen, voor een showcase in de internationale broedplaats van muzikaal talent. Musicmaker mocht mee en was getuige van drie drukke dagen die precies eindigden zoals ze begonnen: met whisky. 

spread

Ghost Gekleed in gewaden, gehuld in mysterie

Rondom Ghost (B.C.) hangt al sinds de oprichting in 2008 een mysterieuze sfeer. De heavy metalband hult zich in zwarte capes en maskers, met uitzondering van de geschminkte zanger in kardinaalstoga: Papa Emeritus II. De overige bandleden heten stuk voor stuk Nameless Ghoul. Dit obscure stelletje is momenteel bezig met een heuse opmars en wist zelfs Dave Grohl te strikken voor de productie van de nieuwste (cover-) ep If You Have Ghost.

spread

Eller & Armin van Buuren Gitarist versus DJ: wie is het meest muzikant?

Een singer-songwriterliedje maken van een dancenummer. Het klinkt als een stevige uitdaging, maar gitarist Eller van Buuren (32) waagde zich er graag aan. Hij maakte semi-akoestische versies van dertien tracks van zijn wereldberoemde broer, dj Armin van Buuren (36). Het resultaat staat op het album Eller van Buuren Presents AcousticDanceMusic. Musicmaker sprak de Leidense broers op de avond van de releaseshow in de Amsterdamse Sugar Factory over de verschillen en overeenkomsten van hun uiteenlopende muziekstijlen.

TESTS
 • Mooer Micro Pedals Gitaristen en pedalen... Het blijft een tijdloze liefde. Maar ‘pedalboard real estate’ is goud waard voor de gitarist, één van de redenen waarom Electro-Harmonix de circuits uit haar grote blikken dozen van weleer tegenwoordig in ‘nano’ behuizingen stopt. Dit begrijpt Mooer Audio ook, dat pedalen én (buizen-)versterkers van een zo klein mogelijk formaat maakt. Musicmaker ging eens aan de slag met een handvol van deze kleine rakkers.
 • Crescendo oordopjes Wij muzikanten hebben meestal een haat-liefde-verhouding met gehoorbescherming. Je weet dat het belangrijk is als je je belangrijkste zintuig - je gehoor - wilt beschermen, maar je hebt niet geïnvesteerd in een dure versterker om hem vervolgens te horen alsof ie op tien meter afstand staat met een deken eroverheen. Goede oplossingen bestaan, maar zijn duur. Het Nederlandse merk Crescendo denkt dat het ook goedkoper kan.
 • Kurzweil Artis Stagepiano De naam van deze uit de Verenigde Staten afkomstige stagepiano zal in eigen land geen extra associaties oproepen. In Nederland verwachten we natuurlijk een dierentuin aan exotische geluiden, en de Artis is inderdaad scheutig met sounds. Is het een stagepiano met veel extra geluiden, of misschien zelfs de ideale alles-in-één-gigmachine?
 • Zoom H6 Recorder Veel fabrikanten bouwen de laatste jaren zogenoemde ‘field recorders’ van verrassend goede kwaliteit. Meestal gaat het om een handzame stereo-recorder met vrij weinig extra functies. Heel geschikt om bijvoorbeeld snel je bandrepetitie vast te leggen. Zoom heeft zich al bewezen met zeer goede recorders en brengt het concept een behoorlijke stap verder met de Zoom H6.
 • Cube Lite Gitaarversterker Rolands missiestatement is A Better Life With Music. Het bedrijf vindt dat het maken van muziek in ieders leven vanzelfsprekend zou moeten zijn. De Cube Lite is een gitaarversterker die op elke keukentafel en op elk nachtkastje zou kunnen staan en past dus perfect in dit concept.
 • Rode NT-1 Condensatormicrofoon De Røde NT1-condensatormicrofoon bestaat al bijna veertien jaar en het Australische merk vond het hoog tijd de microfoon een frisse make-over te geven. De nieuwe NT1 is zwart, maar verder is het uiterlijk net zo robuust gebleven. Is dit de beste, voor iedereen betaalbare studiomicrofoon?

VASTE RUBRIEKEN
 • Oefenruimte Hans van Lier & The Sidekicks
 • Soundcheck Pokey LaFarge
 • Smaak Of Draak? Suspicious van June Noa
 • De grote liefde Dennis Huige vertroetelt zijn Larrivée J-05
 • Column Bazz Parijs
 • Column Marg Gekakel
 • Column Erwin Musper Angry Birds