Musicmaker 01 - 2010

Musicmaker 01 - 2010
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: januari 2010

Muziekrecensenten Maken of breken deze mannen je carrière?
Jools Holland Pianovirtuoos onthult de muzikale beloftes van 2010
Ambachtelijke bekkens Op bezoek bij bekkenfabriek Bosphorus in Istanbul
EuroSonic Noorderslag Musicmaker seminar report 2010

En verder tests van Peavey Max115, Koch Classic-SE, Roland Microsampler, Hagstrom Super Swede Tremar en drie homestudio monitors. Maar ook George Baker’s bandauto van de maand, Ruben Block over zijn grote liefde zijn oude Gretsch, The Mad Trist neemt ons mee naar de oefenruimte en nog veel meer vaste rubrieken.
Volledige inhoud
Prijs: € 8,74
Aantal:  Bestellen
spread

Muziekrecensenten Maken of breken deze mannen je carrière?

Het ene moment kan je ze wel vermoorden, het volgende maken ze je muziekcarrière. Soms wil je niks liever dan hun aandacht, soms wou je dat ze jouw plaat nooit in handen hadden gekregen. Wie zijn die beste stuurlui aan wal die jouw muziek op waarde mogen schatten en dit oordeel bovendien genadeloos mogen delen met de natie? Musicmaker trommelde vier gerenommeerde muziekjournalisten bij elkaar voor een kijkje in de keuken van de recensent.

spread

Jools Holland Pianovirtuoos onthult de muzikale beloftes van 2010

Jools Holland is een legende. Na een carrière als toetsenist van Squeeze bracht hij pakweg 25 albums uit: solo, met zijn bigband en met een kleur aan artiesten. Daarnaast presenteert hij Later With Jools Holland op de BBC, misschien wel het meest invloedrijkste muziek tv-programma. Tijdens Eurosonic presenteerde hij de EBBA-awards waar ondermeer onze kroonprinses Máxima aanwezig was. Met grote moeite wist Musicmaker langs politie, RVD en beveiliging te glippen voor een kort gesprek met de pianist, bandleider en presentator.

spread

Ambachtelijke bekkens  Op bezoek bij bekkenfabriek Bosphorus in Istanbul

Op de grens van Europa en Azië ligt Istanbul, de voormalige bekkenhoofdstad van de wereld. Hoewel tegenwoordig de meeste bekkens in massaproductie gemaakt worden in Amerika, Canada of Italië, is het vakmanschap van de traditionele Turkse bekkenmakers eeuwenlang in stand gebleven. De laatste jaren is er weer een groeiende belangstelling voor de unieke klank van deze handgemaakte bekkens. Musicmaker ging op zoek naar de vergane glorie van het eeuwenoude ambacht van bekkens maken. We bezochten de fabriek van Bosphorus, een bedrijf waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, maar waar vakmanschap nog steeds de dienst uitmaakt.

spread

EuroSonic Noorderslag Musicmaker seminar report 2010

Het jaarlijkse conferentie- en showcase-festival EuroSonic Noorderslag raakt elk jaar uitverkocht, maar dit jaar ging het wel erg snel. De 18.000 kaarten gingen binnen een paar uur over de toonbank. Een kleine 3000 daarvan werden er verkocht aan professionals uit de muziekindustrie, variërend van platenbonzen, boekers en promotors tot managers en zaaleigenaren. Zij volgden drie dagen lang meer dan 100 seminars over alle aspecten van de popmuziek. Musicmaker dompelde zich enthousiast onder in deze massa bobo’s om zoveel mogelijk informatie te verzamelen die voor ons muzikanten van belang is.

TESTS
 • Peavey Max115 Een Peavey-versterker is net een potje Calvé-pindakaas: smeuiig… en we zijn er allemaal groot mee geworden. De meeste muzieklokalen en oefenruimtes hebben ze, en ze lijken onverwoestbaar. Binnenkort komt het merk met de opvolgers van de roemruchte TNT- en TKO-serie, maar Musicmaker testte de zwaarste versterker uit de lichte serie: de Max115.
 • Koch Classic-SE Koch heeft een solide reputatie als Neerlands trots op het gebied van kwaliteits-gitaarversterkingen. En zeker niet onterecht. Dolf Koch, directeur en brein achter de firma, is een gepassioneerd vakman met een klein, maar toegewijd team achter zich. Buizenversterkers van Koch staan bekend om hun degelijke sound en constructie. Biedt de nieuwe Classic-SE serie ook de kwaliteit die we van Dolf Koch gewend zijn?
 • Roland Microsampler Bij het uitpakken en installeren van de microSAMPLER, de nieuwste telg in de KORG micro-serie, werd in meteen hebberig. Wat een gaaf ding om te zien! Goede kleur grijs, grote draaiknoppen, verlichte buttons, een microfoon op een zwanenhals en twee vakjes waarin een iPod/mp3-speler past. Genoeg reden om dit apparaat aan een uitgebreide test te onderwerpen.
 • Hagstrom Super Swede Tremar Je kent het wel, die vervelende wensgedachtes, ik wou dat ik… Voor het gemak laat ik alle niet-muziekgerelateerde wensgedachtes maar even buiten beschouwing, maar een wensgedachte zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je graag een prachtige Les Paul wil hebben met een Bigsby-tremelo net als Neil Young. Vervolgens ga je op zoek en zijn ze niet te krijgen of veel te duur. Als je niet merkengeil bent en op zoek naar een alternatief, komt nu de geest uit de fles en die vervult je wens: De Hagstrom Super Swede Tremar ligt in je schoot, bloedmooi en daagt je uit om haar te bespelen.
 • Drie homestudio monitors Hoe groot of klein je (home)studio ook is, er zijn vier dingen waar je niet zonder kunt: goede oren en goede monitorspeakers. We mogen hopen dat er in deze tijd van budgetproducten niemand meer mixt met koptelefoons of de hifiset in de woonkamer. Om een goede keuze te maken lichten we twee betaalbare setjes – en één spotgoedkope set – actieve studiomonitors uit.

VASTE RUBRIEKEN
 • Bandauto van de maand George Baker
 • Oefenruimte The Mad Trist
 • De grote liefde Triggerfingers voorman over zijn oude Gretsch
 • Column Bazz Over on-Nederlands goed
 • Column Lucky Fonz Over fotografen
 • Column Erwin Musper Digitale samenzwering
 • Plug-in Nog meer freebies!
 • Muzikantenverhalen De V.O.C.-mentaliteit van The original Aux Raus
 • Vintage Ludwigs aloude speedking bassdrumpedaal
 • Stage & Studio Podiumvolume I: ‘Wat staat het hard!’