iO Pages Special

iO Pages Special
Beschikbaarheid: Op voorraad

We grijpen met deze special de kans aan om een beetje buiten onze proggrenzen te kijken. Met het thema buitenbeentjes zochten we naar ‘de vreemde eend in de bijt, de ander’.
Volledige inhoud
Prijs: € 7,19
Aantal:  Bestellen
spread

Nick Beggs Klasbak Extravaganza

Het gebeurt vaak dat progmuzikanten plotseling de commerciële toer op gaan zodat ze fulltime van de muziek kunnen leven. Dit gebeurt zelden omgekeerd, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Zo ging Nik Kershaw met Tony Banks samenwerken, Howard Jones stortte zich met Greg Lake op Karn Evil 9, terwijl Jem Godfrey - fameus producer van Sheila E en Atomic Kitten - energie investeerde in zijn progproject Frost*. Maar wie nu centraal staat, is Nick Beggs, de 51-jarige Brit die ooit de succesvolle popband Kajagoogoo oprichtte. Want de laatste jaren is de flaboyante bassist stevig geworteld in de wondere wereld van de progrock.

spread

Spacerock Dave Schmidt en de improvisatie

Wat zijn de overeenkomsten tussen progrock en spacerock, behalve dan dat beide genres ‘rocken’, veel keyboards gebruiken, de songs tamelijk lang duren en deze io-recensent groot fan is? Wie kun je dit beter te vragen dan underground- psych-mastermind Dave Schmidt. Deze man bestuurt vanuit Duitsland een spacerockenclave waar onder andere groepen als Sula Bassana en Zone Six te vinden zijn. 

spread

Frank Zappa Muzikale Pyromaan

Zijn getatoeëerde snor siert de kuit van Mike Portnoy en ook Roine Stolt loopt met hem weg; voor veel muzikanten uit de progscene heeft Frank Zappa een minstens zo grote rol gespeeld als Genesis, Yes of Pink Floyd. Geen wonder; Zappa was wars van commercie en bracht op een unieke wijze de meest uiteenlopende stijlen en genres samen. Hij hield van complexe composities vol tempowisselingen, klassieke thema’s en het betere solowerk. Frank Zappa was een muzikale dissident die ook in de progressieve rock een niet te onderschatten erfenis heeft nagelaten.

spread

New Wave Frisse golf uit punkbodem

De muziekstroming New Wave is in 1977 slechts een synoniem voor ‘punk’. Daar waar die anarchistische stijl vooral een term is voor de uiterlijke en inhoudelijke aspecten van de stroming, verwijst de naam New Wave meer naar de geschiedenis van de rock & roll. Het is een nieuwe golf van muziek, gemaakt door een nieuwe generatie muzikanten, die zich bedient van complexere muziek en teksten met meer lagen. Er is echter een probleem met de term New Wave, want het dekt de lading nauwelijks. Met de teloorgang van de punk, blijkt het gezichtsveld diverse invalshoeken te herbergen, die allemaal met de term New Wave worden afgedekt. En... het genre bevat inventieve proggy tintjes.

spread

Tears For Fears Eclectische klanken

Het was een roerige tijd in de muziekwereld. Punk begon vanaf 1977 verschroeiend werk uit te voeren. Vanuit die destructieve sfeer werden er langzaam nieuwe impulsen de hitparade ingeslingerd. New Wave was eerst de naam van al die gezamenlijke stijlen die later nader werden aangeduid. We kregen de New Romantics (Duran Duran), de post-punk (Talking Heads) en ook de Synthipop was er een van. In 1981 scoorde Ultravox met Vienna een grote hit, een jaar later gevolgd door OMD (Maid Of Orleans), Human League (Don’t You Want Me) en weer later Depeche Mode (People Are People). Aanvankelijk werden ook Tears For Fears en Talk Talk tot die categorie gerekend en gezien het debuutalbums was dat niet eens zo’n gekke gedachte. Beide bands bleven de stroming gelukkig niet trouw en ontwikkelden zich voortvarend. Aandacht voor Tears For Fears, de band die nu werkt aan een heus nieuw studio-album! En...ooit een niet-progplaat maakte die tot mijn favoriete albums aller tijden behoort.

INTERVIEWS

  • Theo Travis Crossover met sax en fluit
  • Crippled Black Phoenix Stonerprog uit de as
  • Inside Out Progstal met paradepaarden
  • Proggers gaan vreemd