iO Pages 113

iO Pages 113
Beschikbaarheid: Op voorraad

Riverside Verslaafd
Focus Thijs van Leer spreekt
Glass Hammer De kwetsbaarheid
Solution Groove en Melancholie

En verder interviews met Steve Lukather, Mystery, Special Providence, Anglagard, Unitopia, Antimatter en nog veel meer! Een Progshot van Manfredd Mann's Earth Band en verslagen van Kayak, Luca Turilli's Rhapsody, Mostly Autumn, The Pineapple Thief & Inme, Saybia en Sean Filkins & Cartographer. En veel cd- en LP-recensies!
Volledige inhoud
Prijs: € 7,19
Aantal:  Bestellen
spread

Riverside Verslaafd

Na het voltooien van de Reality Dream-trilogie sloeg Riverside de weg in van de metal en de band liet daarmee haar eigen identiteit een beetje varen. Shrine Of New Generation Slaves (afgekort: SONGS), het vijfde album van de Poolse proghoop in bange dagen, is geen tweede ADHD geworden. Verre van dat zelfs. Mariusz Duda, zanger en bassist, stelde zichzelf enkele kernvragen voordat hij eind 2011 met zijn band de studio in dook. Heeft hij de antwoorden gevonden? Zijn eerste vraag was: waar beleef ik in onze muziek het meeste plezier aan?

spread

Focus Thijs van Leer spreekt

Eén van de Hollandse vlaggenschepen als het om ‘prog’ gaat is Focus. Na een internationale carrière in de jaren zeventig was het een tijd stil rond de band, totdat in 2002 Focus nieuw leven werd ingeblazen. Thijs van Leer (64) ging na veel overredingskracht van stiefzoon Bobby Jacobs luisteren bij een Focus tributeband genaamd Hocus Pocus, met die zelfde Bobby Jacobs (bas), Jan Dumée (gitaar) en Bert Smaak (drums). Daar kreeg hij tranen in de ogen bij het horen van zijn geliefde muziek en van het één kwam het ander.

spread

Glass Hammer De kwetsbaarheid

Het is natuurlijk niet voor niks dat Yes in zee ging met Jon Davison. De vervanger van Jon Anderson beschikt immers ook over een fantastische stem. Het zegt iets over het kaliber van de Amerikaanse band Glass Hammer, want ook hier neemt Davison de honneurs waar achter de microfoon. Met de cd Perilous leverde de groep weer een knap staaltje symfonische progrock af. Glass Hammer staat bekend om lange, epische nummers, maar op het nieuwe album kozen de heren musici voor een doorlopende compositie in dertien delen. Toetsenman Fred Schendel en bassist Steve Babb doen hun verhaal.

spread

Solution Groove en Melancholie

De Groningse band Solution was in de jaren zeventig misschien wel de enige Nederlandse band waar ik echt fan van was. Zeker live creëerde het kwartet een zeer overtuigende mix van jazzrock, pop en symfonische rock. Met veel ruimte voor het instrumentale, een fluwelen ‘touch’ op de toetsen, schitterende melodieën op de sax en vooral...die uitzonderlijke groove van de ritmetandem. De boomlange Guus Willemse was daar mede debet aan op zijn basgitaar. Bovendien zorgde hij met zijn stem voor dat melancholieke karakter van de songs. Hij is inmiddels 65 en het toeval wil dat juist op de interviewdag, toetsenman Willem Ennes ook die leeftijd zou hebben bereikt. Ware het niet dat hij aan het eind van de zomer in 2012 is overleden. Thuis in Utrecht blikt Guus met lichte weemoed terug op de succesjaren van Solution, ook omdat de muziek met heruitgaves en een driedubbele Mythology-cd weer volop in de schijnwerpers staat.

OVERIGE INTERVIEWS
 • Steve Lukather Transitie in Tweets
 • Mystery "Dit nieuwe album was een soort speeltuin voor me"
 • Special Providence Potje goulash
 • Anglagard De Mellotron is net een mens
 • Unitopia Zacht spiegelen
 • Antimatter Mick Moss en de identiteit
 • District 97 Fris alternatief

VASTE RUBRIEKEN
 • De Symfomaan Arie den Dulk
 • Progshot van de maand Manfredd Mann's Earth Band
 • Progpost No Sound
 • Live in Concert Concertagenda en reviews van Manred Mann, Kayak, Luca Turilli's Rhapsody, Mostly Autumn, The Pinappple Thief & Inme, Saybia en Sean Filkins & Cartographer