iO Pages 117

iO Pages 117
Beschikbaarheid: Op voorraad

Dream Theater James LaBrie
Haken Bergbeklimmer
Queensrÿche Juridisch steekspel
Emmens en Boots Elektronische muziek

En verder interviews met Half Past Four, Von Hertzen Brothers, Orphaned Land, Mr. So&So, Disperse, Vienna Circle en nog veel meer! Een Progshot van Devin Townsend op Night Of The Prog en verslagen van Zwarte Cross, Night Of The Prog, Dead Can Dance, The Who, Bospop, Anathema en Roger Waters. En veel cd- en LP-recensies!
Volledige inhoud
Prijs: € 7,19
Aantal:  Bestellen
spread

Dream Theater James LaBrie

Veel bands geven een debuut-cd gewoon de naam van de groep. Dream Theater doet dit pas bij album nummer dertien. Het lijkt wel of de heren musici willen zeggen: ‘Nu pas zijn we echt volwassen’. En dat terwijl de grondlegger van progmetal reeds twaalf kunstwerken afleverde op het allerhoogste niveau. Zanger James LaBrie was er al bij vanaf de tweede plaat, toevallig de cd die voor een wereldwijde doorbraak zorgde: Images And Words. Intussen overleefde hij twee jaar geleden zelfs Mike Portnoy, de extravagante drummer die opstapte. Bovendien heeft LaBrie inmiddels vijf solo-albums achter zijn naam. Onlangs verscheen zijn nieuwste werk Impermanent Resonance. Genoeg gespreksstof dus. Vanuit zijn woonplaats Toronto staat James me telefonisch te woord.

spread

Haken Bergbeklimmer

De formatie Haken wordt stilletjes een begrip binnen de prog. Het zeer getalenteerde sextet brengt deze maand de derde langspeler in vier jaar uit en het is wederom een intrigerende, ambitieuze conceptplaat. Aangezien het Haken is, kun je je hand ervoor in het vuur steken dat het niveau zeer hoog is. Na Aquarius (2010) en Visions (2011) nam de band iets meer tijd om een verhaal uit te werken en dat wierp z’n vruchten af. Welke berg wordt er beklommen in The Mountain? Dat is vermoedelijk de Scafell Pike, de hoogste top van Engeland met bijna 1000 meter. Ross Jennings, zanger van de Britse band vertelt.

spread

Queensrÿche Juridisch steekspel 

Drummer Scott Rockenfield, gitarist Michael Wilton en bassist Eddie Jackson zijn al sinds 1982 onderdeel van Queensr.che. Chris DeGarmo was verantwoordelijk was voor de meest aansprekende composities tot eind jaren negentig, maar hij verliet de band in 1997. Zanger Geoff Tate nam zijn taak als componist grotendeels over, maar werd na een fikse ruzie door de overige bandleden in 2012 oneervol ontslagen. Gevolg is dat er nu twee Queensr.ches zijn. Beide bands toeren, hebben een nieuw album uit en proberen via een gerechtelijke procedure de bandnaam definitief te verwerven. Het album met de veelzeggende titel Queensr.che is zojuist uitgebracht door het genoemde trio, met gitarist Parker Lundgren en ex-Crimson Glory zanger Todd La Torre. Rockenfield doet uit de doeken hoe één en ander is gegaan.

spread

Emmens en Boots Elektronische muziek

Progressieve rock is een muziekstroming met veel subgenres, zoals symfonische rock, neo-prog, artrock, krautrock, mathrock, progmetal, retro, postrock, RIO, spacerock, modern prog, Zeuhl en elektronische muziek (EM). Die laatste stijl nemen we hier eens onder de loep. Als we het over EM hebben, dan bedoelen we de serieuze EM. In de optiek van ondergetekenden valt elektronische dansmuziek (house, techno, rave) daar dus buiten.EM heeft haar wortels namelijk in de (moderne) klassieke en  experimentele muziek. Een zoektocht naar de verweving van EM in de progressieve rockmuziek.

INTERVIEWS
  • Half Past Four Hoog tijd
  • Von Hertzen Brothers Fins leven
  • Orphaned Land De missie
  • Mr. So&So Gedoofde kaars brandt weer
  • Disperse Spiegelen met ‘djent’
  • Vienna Circle Jong duo snapt het wel

VASTE RUBRIEKEN
  • Progshot van de maand Devin Townsend op Night Of The Prog
  • Live in Concert Concertagenda en reviews van Zwarte Cross, Night Of The Prog Festival, Dead Can Dance, The Who, Bospop, Anathema, Van Der Graaf Generato en Roger Waters