De Bassist #25

De Bassist #25
Beschikbaarheid: Op voorraad

Aram Kersbergen Zorgt voor rust en overzicht
Peter van Straten Amsterdammer in Amerika
Reportage Dutch Bass Divas op bezoek bij Warwick

En verder tests van Lakland 55-01 en 55-02, Markbass TTE 800, Warwick Streamer CV, Peter Boekholt Model 3 en Regal Resonator. Maar ook: Baspanel over de Top 25 lezersfavorieten, Op Bestelling: custom bassen van Peterbuilt, De Tandem met Ton van der Kolk en Phil Martin en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Aram Kersbergen Zorgt voor rust en overzicht

Aram Kersbergen staat sinds jaar en dag op het podium met de top van de Nederlandse popmuziek en begeleidt met het Metropole Orkest vele wereldsterren. Muzikanten roemen hem om zijn timing en frasering: 'Alles wat Aram speelt, staat als een huis.' Tijd om Aram Kersbergen aan het woord te laten.

spread

Peter van Straten Amsterdammer in Amerika

Basveteraan Peter van Straten woont al jaren in de Verenigde Staten. Onlangs was hij even in Nederland ter promotie van zijn nieuwe project Street & Stone, waarmee hij de cd Turn opnam. Een mooie gelegenheid om Peter te ontmoeten en uitgebreid aan het woord te laten.

spread

Reportage Dutch Bass Divas op bezoek bij Warwick

Het kan niemand zijn ontgaan dat De Bassist vorig jaar eenmalig 'De Bassiste' heette. De vrouwen-special belandde op het bureau van Warwcik-baas Hans-Peter Wilfer, die de dames vervolgens spontaan uitnodigde voor een fabrieksbezoek, inclusief busreis, diners en een uitgebreid bezoek aan fabriek en museum. Eind april was het dan zover en vanuit Arnhem vertrok een bus bass chicks naar Markneukirchen. Arno Hagemans, Peter Boekholt en Chris Dekker van De Basisst mochten mee. De laatste doet voor ons verslag.

TESTS
 • Lakland 55-01 en 55-02 Midden in de jaren '90 was daar ineens Lakland. In de overtuiging dat de ultieme basgitaar nog niet op de markt was, bouwden bassist Dan Lakin en gitaarbouwer Hugh McFarland een slimme 'best of'-combinatie van Music Man en Fender. En met succes, bijna twee decennia later liggen twee echte 'werkpaarden' uit de goedkopere Skyline-serie op de testbank. We testen de vijfsnarige 55-01 spalted map en de 55-02 sunburst.
 • Markbass TTE 800 Elke bassist kent zo langzamerhand de kleine lichtgewicht krachtpatsertjes uit Italië wel. De geel-zwarte basversterkers met klasse D eindtrap hebben zich de afgelopen jaren stevig verankerd in de baswereld. Maar dan toch vooral bij de bassisten op zoek naar helderheid en punch. Begrippen die samengaan met slapping en thumbing.
 • Warwick Streamer CV Toen U2's Adam Clayton aan Warwick vroeg om voor hem een Jazz Bass te bouwen, sprak eigenaar Hans-Peter Wilfer de legendarische woorden: 'Als je een Fender wilt, ga je maar naar Fender.' Clayton hield het toen op zijn eigen Warwick Reverso Signature, maar bij de Duitsers trad er toch wat in werking. Mede door Clayton is er nu een Warwick met de specs van dat andere grote merk. Een schot in de roos of een zwaktebod?
 • Peter Boekholt Model 3 Eenvoud is het gheim achter de meest succesformules. Deze basgitaar is op een even simpele als vertrouwde manier gemaakt, maar dan wel door de meesterhand van basbouwer Peter Boekholt uit Winterswijk.
 • Regal Resonator Het was zo makkelijk voor een basblad. We testen basgitaren en af en toe een, al dan niet electrische, contrabas. Basgitaren zijn nog onder te verdelen in actief/passief, gefret/fretloos en het aantal snaren varieert maar dat was het wel. Het laatste jaar zien we opeens basukeleles en nu ook een resonatorbas. De ukes zijn te gek, maar is een resonator ook zo'n welkome aanwinst?

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Top 25 lezersfavorieten
 • Op Bestelling Custom bassen van Peterbuilt
 • De Tandem Ton van der Kolk en Phil Martin
 • Workshops A bassline a day, Jingle Bells, Houding en Horizontaal
 • Reissue test Fender Mustang Pawn Shop
 • Vintage Gibson Thunderbird
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #19
 • Opgebast Hier komt… David Klompmakers
 • Techniek Sweetspots
 • Column Ik speel geen bas JB Meijers