De Bassist #24

De Bassist #24
Beschikbaarheid: Op voorraad

Michael League ‘muziek als obsessie’
Guy Pratt Bassist, stand-up comedian en schrijver
Namm Special De nieuwste spullen…

En verder tests van Framus Star Bass , 2x BaCH , 2x Human , Schertler LaFaro , TC BG 250 combo en de EBS T-90 . Maar ook: Baspanel over de paradox van een popopleiding , Op Bestelling vijf bassen in één , De Tandem met Peter Slager en Norman Bonink en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Michael League ‘muziek als obsessie’

Hij is multi-instrumentalist, componist, producer, sessiemuzikant, muziekdocent, labeleigenaar en een steengoede, drukbezette maar zeer toegankelijke bassist: Michael League (28), woonachtig in Brooklyn, New York. Van daaruit opereert zijn veelkoppige, innovatieve formatie Snarky Puppy, die met onweerstaanbare grooves de jazzwereld aan het veroveren is. Eind vorig jaar tourde de band voor het eerst met acht man door ons land en gaf masterclasses op de conservatoria in Rotterdam en Amsterdam. Dit jaar zijn ze er weer. Na een geslaagd optreden in Leiden heeft De Bassist is nachtelijke ontmoeting met de bandleider in zijn hotel.

spread

Guy Pratt Bassist, stand-up comedian en schrijver

Guy Pratt noemt zichzelf ‘een beetje een bassist, een beetje komiek, een beetje schrijver en vooral een neurotische idioot’. De vaste bassist van Dave Gilmour, Pink Floyd, Roxy Music schreef daarnaast een zeer grappig en interessant boek over zijn leven met onder meer bovenstaande bands. Hij doet stand-up comedyshows, met het boek als basis en vond tussendoor tijd voor een videocall met De Bassist.

spread

Namm Special De nieuwste spullen… 

Eind januari vond in Anaheim, Los Angeles, de NAMM plaats. De Musikmesse is dan misschien groter, de NAMM heeft de bekendste artiesten en de meeste nieuwtjes. Terwijl Paul Sips van onder de palmbomen de sfeer in Anaheim proeft, zet de redactie van De Bassist vanuit een besneeuwd Nederland al het nieuws voor je op een rij.

TESTS
 • Framus Star Bass Warwick levert sinds enkele jaren diverse halfholle bassen onder de door Bill Wyman legendarisch gemaakte naam Star Bass. Volgens het merk zijn dat moderne interpretaties van de klassieker uit de jaren zestig. Zustermerk Framus verraste vorig jaar door voor het eerste sinds de heroprichting met een basgitaar te komen: een échte kopie van de beroemde Star, en wat voor een! Chris Dekker kortte zijn gitaarband in, kamde zijn haar in een scheiding, trok een pak aan en pakte de re-issue uit.  
 • 2x BaCH Altijd weer feest als de postbode een bosje bassen ter recensie aflevert. Dit keer twee exemplaren van het merk BaCH. De naam klinkt bekend, oud merk maar niet wat betreft basgitaren. Beide instrumenten zien er met hun blanke lak eveneens klassiek uit: een Telecaster-model, maar dan shortscale en met een gitaarbody, en een Jazz Bass die doet alsof ie de bas van Marcus Miller is. Lage prijzen, onderkant markt. Valt er desondanks wat te genieten voor een fijnproever?
 • 2x Human Base Duitse basgitaren? Voor de meeste mensen zijn dat de traditioneel vormgegeven modellen van Sandberg of de strak gelijnde instrumenten van Warwick. Maar er is veel meer. Zo biedt Human Base in het hoge prijssegment een reeks eigenzinnige basgitaren aan. In deze dubbeltest staan twee fretloze exemplaren centraal.
 • Schertler LaFaro Het Zwitserse kwaliteitsmerk Schertler levert al sinds de oprichting in 1986 hoogwaardige producten, vooral op het gebied van contrabasversterking. Niet bepaald het gemakkelijkste gebied, want – zoals elke contrabassist weet – niets is zo moeilijk goed te versterken als zo’n groot viersnarig kreng. Met de introductie van de LaFaro DeLuxe Combo Amp doet Schertler een nieuwe poging het leven van de contrabassist een stuk aangenamer te maken.
 • TC BG 250 combo Het Deense TC veranderde het baslandschap enkele jaren terug met de komst van enkele modern uitziende tops met prima sounds en specificaties. ‘Ondertussen’ ontwikkelde men daar de perfecte stagetuner en nu scoort het merk met zijn Toneprint-effecten. Effecten die je, vaak gratis, via je smartphone in een pedaal kunt laden. De BG250 heeft die zelfs ingebouwd. Is dit een waardevolle toevoeging aan de baswereld of slechts een leuke gadget?
 • EBS T-90 Na het Baspanel-artikel ‘Leven met buizen’ (De Bassist #24) is het nu tijd een moderne loot aan de buizenboom binnenstebuiten te keren. De keuze viel al snel op de Classic T90-versterker van het Zweedse EBS. Bassist Clemens van der Feen en buizendokter Tos Nieuwenhuizen doen een zeer gewaardeerde duit in het testzakje.

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Over de paradox van een popopleiding
 • Op Bestelling Vijf bassen in één…
 • De Tandem Peter Slager en Norman Bonink
 • Workshops Toelatingsexamen, mineur akkoorden, octaven, open snaren deel 2
 • Reissue test Van Ampeg tot Vox
 • Vintage Ampeg SVT
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #18
 • Opgebast Hier komt… Bill Scott  Mookhoek
 • Techniek Als je hout maar goed zit
 • Column Ik speel geen bas Henk Temming