De Bassist 29

De Bassist 29
Beschikbaarheid: Uitverkocht

Leland Sklar ‘Ik probeer altijd de beste te zijn'
Reyer Zwart 'Bassist en arrangeur'
Op Bestelling De Gier Soulmate

En verder tests van Pigtronix Bass Station, Stagg SBJ-50 Custom J Bass, Teye Gypsy Queen Bass, von Dauer Art Bass M1, Otentic Buster Bass en meer! Maar ook: Baspanel over Buizenpreamp/DI-studiotest, De Tandem met Tristan en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 7,95
spread

Leland Sklar ‘Ik probeer altijd de beste te zijn'

Het woord 'legende' wordt te pas en te onpas gebruikt, maar als iemand in baswereld deze aanduiding verdient, is het Leland Sklar. Hij heeft niet alleen bijna 3000 albums, die van Doors tot en met Ricky Martin gaan, op zijn naam staan, maar ook ontelbare liveoptredens. De enorme shows met Phil Collins zijn hierbij wel de bekendste. Het opvallende uiterlijk van de 67-jarige bassist hielp natuurlijk mee aan zijn bekendheid bij het grote publiek.

spread

Reyer Zwart Bassist en arrangeur

Als huisbassist van platenlabel Excelsior wordt Reyer Zwart samen met zijn bandleden regelmatig vergeleken met de legendarische Wrecking Crew, een groep sessiemuzikanten uit Los Angeles die in de jaren '60 achter alle grote artiesten stonden. Met bijna 200 optredens per jaar en en veel studio-sessies waarbij hij zowel als multi-instrumentalist, producer en arrangeur werkt, is Reyer een drukbezet muzikant. Gelukkig was er nog tijd voor De Bassist om te praten met een van de sleutelfiguren van de Nederlandse popmuziek.

spread

Op Bestelling: De Gier Soulmate

Je zou het niet denken, maar een redacteur van De Bassist wil ook wel eens wat. Joris van Nispen was op zoek naar de ultieme fretloze bas en kwam uit bij Sander de Gier in Schiedam. Na een 'zwangerschap' van drie maanden kreeg hij zijn Soulmate eindelijk in handen.

TESTS
 • Pigtronix Bass Station De heren en dames bij Pigtronix luisterden goed naar hun klanten en combineerden een aantal van hun bekende effecten tot één groot moederschip, dat de basis zou moeten zijn van alle basic basgeluiden. Simpel was tijdens de ontwikkelingsfase de mantra en het resultaat was een grote doos met een compressor, cleane boost, effects loop en een DI-uitgang. Wat heb je nog meer nodig?
 • Stagg SBJ-50 Custom J Bass Na een EB3-achtige bas met het element bij de brug in plaats van bij de hals, verrast het budgetmerk Stagg dit keer weer met een leuke variatie op een thema. De SBJ-50 is net even anders dan een standaard J, door een eigenwijze slagplaat en een serie-/parallelschakelaar. Een instapbas met veel geluiden dus.
 • Teye Gypsy Queen Bass Ruim een jaar geleden kwam de El Torero bas van de Amerikaans-Nederlandse Teye voorbij. Sinds kort is er een nieuwe bas bijgekomen met een geheel eigen ontwerp en andere specificaties, die weer geheel met de hand in Austin, Texas gebouwd wordt . Natuurlijk wilden we dit stukje 'Neerlands trots in den verre' zien, voelen en horen.
 • von Dauer Art Bass M1 De Gier met de BeBop, de door ons bestelde test-Stenback en de Ruokangas Steam Bass van de vorige De Bassist, zijn zomaar enkele op Fender's oermodellen gebaseerde high-endbassen die ons te binnen schieten. Met von Dauer is er een nieuw merk op de markt. Is er nog wel plek voor een nieuwkomer? De Art Bass M1 heeft in ieder geval enkele bijzondere kenmerken.
 • Otentic Buster Bass Rene Meulmeester heeft na de ‘Herman Deinum Signature Bass I & II’ nu een model gewijd aan de periode 1975 – 1980: de tijd van Sweet d’Buster… Een ‘exacte kopie’ van de bas die Herman Deinum in deze periode gebruikte.
 • Ampeg B-15N Heritage In de Heritage-serie brengt Ampeg enkele klassiekers terug op de markt. We bespraken al eerder een SVT met bijbehorende 8 x 10”-speakerkast van deze serie en dit keer is het de beurt aan de B-15N, oftewel de Portaflex. Een combo met 15”-speaker en een ingebouwde buizenversterker van 30 Watt.
 • DigiTech Bass Whammy Eindelijk is het zover! Niet langer kunnen alleen gitaristen de bekende whammypedalen succesvol gebruiken om hun geluid breder te maken. De nieuwe Bass Whammy is speciaal gemaakt voor de lagere regionen zodat wij viersnaarberoerders kunnen freaken. Ze claimen dat deze de begeerde en zeldzame Bass Whammy uit 1993 zou kunnen benaderen of zelfs zou kunnen verslaan. Dat moest dus getest worden.

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Buizenpreamp/DI-studiotest
 • De Tandem Tristan
 • Workshops Upper Structure (3), Miss Daisy (3), Ritmisch Lezen (1), Tenor Bas
 • Reissue test Gibson Midtown Signature
 • Vintage Fender Stu Hamm Urge
 • Column Frank Kraaijeveld
 • Opgebast Hier komt… Sem Christoffel
 • Techniek Een nieuwe kam
 • De Basplaat Monsieur Paul
 • Column Ik speel geen bas