De Bassist #23

De Bassist #23
Beschikbaarheid: Op voorraad

Bryan Beller 'Wat telt is de toon'
Pablo Penton Over bassen en produceren
Reportage Fabrieksbezoek aan Fodera in New York

En verder tests van 2x Jackson Kellybird, Warwick Corvette FSC, Ampeg Micro CL Stack, Boss ODB-3 Bass OverDrive, Teye El Torero en Peavey TKO 115 combo. Maar ook: Baspanel over oude buizenbakken, Op Bestelling voor het goede doel, De Tandem met Hein Offermans en Martijn Bosman en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Bryan Beller ‘Wat telt is de toon’

Het is altijd een feest om met een bijzondere bassist te spreken. Maar wanneer die ook nog eens redacteur was bij Bassplayer en in die hoedanigheid zelf aan de andere kant van de microfoon zat om collega’s te interviewen, wordt het wel heel speciaal. Bryan Beller is zo’n bassist. Hij formuleert zijn antwoorden scherp en to the point. Geen woord te veel. Wij spraken hem voor zijn optreden met Aristocrats in Zoetermeer.

spread

Pablo Penton Over bassen en produceren

Pablo Pento heeft in een relatief korte tijd een imposante reputatie opgebouwd als een veelzijdige, betrouwbare en altijd vrolijke bassist. Daarnaast is hij als songwriter-co-producer succesvol met Alain Clark. Redenen genoeg om hem eens op te zoeken en uitgebreid aan het woord te laten over zijn uiteenlopende muzikale activiteiten.

spread

Reportage Fabrieksbezoek aan Fodera in New York

Edwin van Huik toog deze nazomer naar basbouwer Fodera in Brooklyn, New York om het team achter dit Amerikaanse kwaliteitsmerk te ontmoeten, de werkplaats te bekijken en hout uit te zoeken voor nieuw te bouwen bassen. Voor De Bassist doet hij verslag van een rondleiding door de werkplaats.

TESTS
 • 2x Jackson Kellybird Een Gibson Thunderbird is op de een of andere manier nooit in ons bassenrijtje terechtgekomen. Waarom niet? Ze zien er geweldig uit en hebben een onmiskenbare ‘eigen’ toon met al dat mahonie en die twee humbuckers. Zeg maar nee, dan krijg je er twee. Want zojuist zijn er twee testers afgeleverd van het, op de metalmarkt gerichte, merk Jackson: de JS2 en de JS3 Kelly Bird. Het verschil: de kleur en een actieve toonregeling. Dat wordt uitzoeken wie Kelly is en vooral of dit vogelpaartje de moeite waard is?
 • Warwick Corvette FSC Met de Corvette FSC lanceert Warwick de eerste bas die volledig aan de FSC-eisen voldoet. Een bas gemaakt van eerlijk hout. Een standaard Corvette wordt hiermee opeens een bas met een verhaal, dat belangrijk genoeg is om verteld te worden. Hopelijk én waarschijnlijk wordt een FSC-certificaat net zo’n gemeengoed als Unox zonder kleurstoffen, Max Havelaar-koffie op het werk en supermarkten zonder plofkippen. Maar iemand moet beginnen…
 • Ampeg Micro CL Stack De Ampeg Micro-CL is een kleiner maar volgend de aankondiging bepaald niet misselijk broertje van de welbekende Ampeg-stacks uit de jaren zeventig, die we op veel openluchtfestivals aantreffen. We zijn benieuwd.
 • Boss ODB-3 Bass OverDrive In de tijd van duur, boutique en true bypass staat één merk pedalen nog steeds centraal bij veel muzikanten. Vanwege hun eenvoud, de simpele bediening en het feit dat ze tegen een stootje kunnen. Boss. Deze keer dat kleine gele pedaaltje: de Boss ODB-3 – Bass OverDrive.
 • Teye El Torero De afgelopen jaren zagen we ze steeds vaker verschijnen in winkels, op tv en in gitaarmagazines: de bijzondere, opvallende en vooral veelzijdige gitaren van Teye. Toen we hoorden dat er basversies zouden komen, stonden we vooraan om een van de eerste exemplaren te bemachtigen van deze bas met een Nederlands tintje. Gitaarbouwer en gitarist Teye woonde jarenlang in Friesland en zijn zakenpartner is een eveneens in de VS wonende Alkmaarder.
 • Peavey TKO 115 combo Je kent ze wel: de oefenruimte bij een jongerencentrum waar dagelijks drie à vier bands achter elkaar repeteren. De spullen hebben het behoorlijk te verduren en meestal gaan buizenversterkers en microfoonstands als eerste stuk. Sinds mensenheugenis staat er in zo’n repetitieruimte een Peavey-basscombo. Meestal een oude TKO of TNT en is dat het enige apparaat dat het doet. Nu heeft de TKO115 een make-over gekregen!

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Over oude buizenbakken
 • Op Bestelling Bouwen voor het goede doel
 • De Tandem Hein Offermans en Martijn Bosman
 • Workshops Teen Town Revisited, bas als soloinstrument, home-made Bach, open snaren deel 1
 • Reissue test Duesenberg Eagles Bass
 • Vintage Vox Phantom Bass
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #17
 • Opgebast Hier komt… Nick Kamphuis
 • Techniek Gaatjes vullen
 • Column Ik speel geen bas Hans Eijkenaar