De Bassist #22

De Bassist #22
Beschikbaarheid: Op voorraad

Gail Ann Dorsey Veelzijdig en overal inzetbaar
Felix Pastorius Over invallen bij Yellowjackets
Reportage Backstage bij de Australian Pink Floyd Show

En verder tests van DooDad P&J, Aguilar Tone Hamer 350 & SL112, Sandberg Electra, Ashdown MiBass 550, Peavey Millenium BXP5 en Kala basukeleles. Maar ook: Baspanel over apps en interfaces voor iPad, Op Bestelling bij Bas Wieringa en Basta, De Tandem met Jasper Verhulst en Finn Kruyning en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Gail Ann Dorsey Veelzijdig en overal inzetbaar

Ze is sinds 1995 David Bowie’s vaste live-bassist en werd vooral bekend door haar zang- en baskwaliteiten in hun vertolking van Queen’s Under Pressure. Maar ze werkte ook met Tears For Fears, Bryan Ferry, Gwen Stefani en Olivia Newton John. Ze tourt nu ruim een jaar met Lenny Kravitz. Daarmee deed ze deze zomer twee concerten in Nederland. Net te laat om een hoofdrol te kunnen spelen in onze Bass Diva’s-Edities, maar een interview met een bassiste van dit formaat is natuurlijk nooit mosterd na de maaltijd. 

spread

Felix Pastorius Over invallen bij Yellowjackets

Deze maand is het 25 jaar geleden dat Jacco Pastorius overleed. Behalve een enorme muzikale erfenis liet deze legendarische bassist twee zonen achter. Tijdens een Tribute To Jaco in de Melkweg in 2002 kon Nederland al kennismaken met Felix en Julius Pastorius. Felix was onlangs terug in Nederland als nieuwe bassist van Yellowjackets. Wij spraken met hem.

spread

Reportage Backstage bij de Australian Pink Floyd Show

Tributebands kunnen big business zijn. De een doet het als hobby, de ander speelt in een uiterst professionele tributeband. Zo pakt de bassist van The Bootleg Beatles de juiste Rickenbackers of Höfner voor het juiste nummer en gebruikt het Canadese The Musical Box zelfs de originele decors en dia’s van Genesis. The Australian Pink Floyd Show behoort ook tot die categorie en verkoopt moeiteloos de HMH uit. De band nodigt ons uit voor een kijkje achter de schermen.

TESTS
 • DooDad P&J DooDad kennen we als gitaarmerk. De aparte looks en sound van Dany Lademacher Signature zijn bekend. Onlangs verscheen er een lovend artikel in zusterblad Musicmaker over Dany’s gitaar. Inmiddels heeft DooDads Harald Wind ook Mother’s Finest-gitarist John Hayes blij gemaakt met een imposante gitaar: ‘The mean grean Machine’, waarbij de vlag de lading dekt. Een slim opererend gitaarmerk van eigen bodem dus.
 • Aguilar Tone Hamer 350 & SL112 De Tone Hammer-top van Aguilar is er nu ook als een (nog) kleinere 350-watt-versie. Samen met de nieuwe SL 112-luidsprekerkast vormt hij een compacte, ouderwets gestylede basset van slechts 12,7 kilo.
 • Sandberg Electra Het Duitse Sandberg staat vooral bekend om zijn hoge-kwaliteitsbassen. Tot nu toe hing er altijd een behoorlijk prijskaartje aan die Deutsche Gründlichkeit. Maar nu niet meer. Sandberg brengt de Electra-series op de markt voor een vriendelijker prijs.
 • Ashdown MiBass 550 In eerste instantie had ik vriendelijk bedankt voor deze test. Bij een versterker van 550 W had ik me iets voorgesteld dat groot en vooral loodzwaar zou zijn. Heel wat anders dan het kleine doosje dat op de redactietafel verscheen. Toen het ding ook nog eens vrijwel gewichtloos bleek was mijn interesse alsnog gewekt.
 • Peavey Millenium BXP5 Deze vijfsnarige Peavey is eigenlijk een vermomde Jazz Bass. Door de elementkeuze en –plaatsing, in combinatie met de geschroefde esdoorn hals, klinkt deze Peavy namelijk als een Jazz Bass. Ook de functies van de potmeters zijn hetzelfde, dat wil zeggen: voor elk element één volume potmeter en één algemene toon-potmeter. Maar door de andere uiterlijke kenmerken zou je misschien niet direct zeggen dat er een Jazz Bass-achtige bas achter deze Peavey schuilgaat.
 • Kala basukeleles Amsterdam heeft een ukelele-speciaalzaak en Pearl Jams Eddie Vedder nam een ukeleleplaat op. Ukeleles zijn hot! Op de Musikmesse probeerden we al even een Kala-uke via een Ampeg SVT en het woord ‘leuk’ is een groot understatement. Toen de kersverse Nederlandse importeur ons vroeg drie bas-ukes te testen was het antwoord dan ook simpel: ‘Opsturen!’. Wat goed genoeg is voor Tal Wilkenfield, Stu Hamm, Bob Glaub en Esperanza Spalding is goed genoeg voor ons, niet waar?

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Over apps en interfaces voor iPad
 • Op Bestelling Bas Wieringa & Basta
 • De Tandem Jasper Verhulst & Finn Kruyning
 • Workshops De eenarmige visser, Freedom Jazz Dance, Bassen en zingen, Fageoletten deel 3
 • Reissue test Gretsch G5123B
 • Vintage Roland G-77
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #16
 • Opgebast Hier komt… Thomas Rolff
 • Techniek Alles over toon
 • Column Ik speel geen bas Shary-An