De Bassist #20

De Bassist #20
Beschikbaarheid: Op voorraad

John Stirratt Over zijn geluid
Victor Bailey Wil ondanks beperkingen de top bereiken
Reportage Clinic van Barry Green

En verder tests van Ibanez Grooveline G105, TecAmp Raptor, Back and Forth Jazz & Precision, Ashdown 550 Spyder en Maruszczyk Mr. Tee. Maar ook: Baspanel test basgitaars blind, Sander de Gier bouwt voor Michel van Schie, De Tandem met Jop van Summeren & Tim van Delft en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

John Stirratt Over zijn geluid

Onder bassisten wordt John Stirratt van Wilco geroemd om zijn basgeluid. De alternatieve countryband Wilco wordt vaak genoemd als beste liveband van dit moment. De band leverde de afgelopen jaren zeer divers klinkende albums af. Sommigen scoorden hoog in de jaarlijstjes van de internationale muziekpers. Na albums met punkrock-, noise- en krautrockinvloeden presenteert Wilco nu een erg consistent popalbum. Met een hoofdrol voor bassist John Stirratt. John legt ons uit hoe hij aan zijn beruchte live- en studiogeluid komt.

spread

Victor Bailey Wil ondanks beperkingen de top bereiken

Hoewel staand spelen niet meer lukt, reist Victor Bailey nog steeds de ganse aardkloot af. Is het niet met zijn eigen band, dan wel als gewaardeerd begeleider van de een of andere grootheid. We spreken de man die onder meer met Weather Report en Madonna speelde, maar ondanks fysieke beperkingen zijn top nog denkt te bereiken.

spread

Reportage Clinic van Barry Green

De stagemanager roept over zijn schouder: ‘Nog 1 minuut!’. Je hoort het geroezemoes in de zaal en als je stiekem door het gordijn kijkt, zie je de juryleden zitten. Ze zien er streng uit… Die vorige band knalde van het podium, daar kom je vast nooit overheen… En je verprutst dat ene snelle stukje gegarandeerd… Waarom gebeurt jou dit nu altijd?! Alles is verloren! Moedeloos stap je het podium op, als een lam klaar voor de slachtbank.

TESTS
 • Ibanez Grooveline G105 Ibanez heeft de laatste jaren een enorme smak bassen op de markt gezet. Ik bedoel: hoeveel Soundgears zijn er?! En hoeveel jongens in de metalscene hebben er geen signature-versie? De signature-modellen van Gerald Veasley en Gary Willis zijn ook boven alle twijfel verheven. En Ibanez maakt inmiddels ook bassen in de dure middenklasse. Want voor de Grooveline G 105 uit dit artikel tel je ruim 2000 euro neer. Fors meer dan voor een luxe Fender. Gaan wij dat doen? En waarom dan wel, als er in die prijsklasse zoveel te koop is? Genoeg reden voor een test.
 • TecAmp Raptor Als je op Raptor googlet, kom je van alles tegen: prehistorische roofdieren, dikke Amerikaanse fourwheeldrives, snelle motoren, straaljagers en wat dies meer zij. En nu kan er dus een buizenversterker aan dat rijtje worden toegevoegd. De grote overeenkomst tussen al die naamdragers is dat ze een ontzagwekkende verschijning zijn. Zo ook het nieuwe TecAmp-vlaggenschip: de Raptor.
 • Back and Forth Jazz & Precision Back and Forth, of B&F, is het eigen merk van (groot)handelaar Otto van Amstel. Zijn missie is bewijzen dat een goede bas niet duur hoeft te zijn en dat een goedkope bas ook goed kan zijn. B&F-bassen worden online verkocht, maar ook op beurzen en in steeds meer winkels. De Bassist was benieuwd en nam een Chinese Jazz Bass en een Precision Bass mee naar huis. Beiden net iets meer dan 200 euro.
 • Ashdown 550 Spyder De afgelopen jaren heeft De Bassist diverse Ashdowns getest. Van een dikke BTA400-buizenbak voor in voetbalstadions en de kleine Little Bastard voor studiogebruik, tot de handige Little Giant die zo in het voorvak van je gigbag past. Nu testen we een versterker met hybridetechniek: de 550 Spyder uit de Dual Tube Preamp Series. Is deze middenklasser een perfecte alleskunner?
 • Maruszczyk Mr. Tee Adrian Maruszczyk ontwerpt in Duitsland basgitaren die hij laat maken in Polen. Dat houdt de prijzen scherp. Wat krijg je ervoor terug?

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Basgitaar blindtest
 • Op Bestelling Sander de Gier bouwt voor Michel van Schie
 • De Tandem Jop van Summeren & Tim van Delft
 • Workshops Akkoorden 2, Billie’s Bounce 2, Studiowerk, Flageoletten 1
 • Reissue test Gibson Les Paul Standard Bass Oversized
 • Vintage Van Zalinge Electric Upright Bass
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #14
 • Opgebast Hier komt… Jan Teertstra
 • Techniek Actief of passief?
 • Column Ik speel geen bas Raoul van Herpen