De Bassist #17

De Bassist #17
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: juli - september 2011

Doug Pinnick Op 12 snaren bij King’s X
Special: 60 jaar P-bass 12 bassisten over hun Precision Bass
Bootsy Collins Over de mythe van the one

En verder tests van Fender 60th Anniversary Precision Bass, Vox Humana CarbonTech Special Jazz Bass, Ashdown Little Bastard 30, Fodera Emperor 5 & Matthew Garrisson Imperial 5, Gallien-Krueger MB500 vs. Markbass Little Mark 800. Maar ook: Jürgen Preyer bouwde voor Tim Nobel, De Tandem met Victor Wooten & JD Blair en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Doug Pinnick Op 12 snaren bij King’s X

Hij zingt als een bezetene, scheurt dapper op de bas en doet van alles en nog wat. Doug Pinnick, anker van King’s X, man van veel nevenprojecten. Bekend als bespeler van de 12-snairige basgitaar, al is dat meer een gimmick dan iets anders. Leuke gesprekspartner, iemand die wat te vertellen heeft.

spread

Special: 60 jaar P-bass 12 bassisten over hun Precision Bass

Over de Fender Precision Bass is alles al een keer geschreven. Ook in De Bassist staat de ‘oerbasgitaar’ vaak in het voetlicht, maar het 60-jarige jubileum mág je gewoon niet voorbij laten gaan. In plaats van opnieuw te verklaren waarom Leo Fender het ‘de eerste keer meteen goed had’, vroegen we elf zeer uiteenlopende Nederlandse bassisten over de relatie met en de sound van hun P.

spread

Bootsy Collins Over de mythe van the one

Bootsy Collins verschijnt voor ieder interview in vol ornaat: glitter, sieraden, zonnebril, hoge hoed, plateauzolen. Zijn meer dan 40-jarige carrière is nog veel imposanter. De godfather van de funk maakte zijn opwachting op de Musikmesse in Frankfurt en zorgde voor hilarische taferelen in de Warwick-stand.

TESTS
 • Fender 60th Anniversary Precision Bass De Fender Precision was dus niet de eerste gefrette basgitaar. Die eer komt de Audiovox van Paul tutmarc toe. Maar Fender had met zijn instrument na ’51 meer succes. Vijftig jaar later bracht Fender een goed ontvangen 50th Anniversary-versie van de P en nu, weer tien jaar later, één voor de zestigste verjaardag.
 • Vox Humana CarbonTech Special Jazz Bass De bouwers van Vox Humana hebben het concept van de Jazz Bass nog eens tegen het licht gehouden. Nu hebben, sinds Leo Fender het instrument in 1960 op de markt bracht, talloze bouwers hun toevoegingen aangebracht. Het resultaat, meetmoment 2011: iedereen wilt het liefst een originele Fender uit de eerste vier jaren.
 • Ashdown Little Bastard 30 De afgelopen jaren verraste Ashdown ons met veel grote buizenbakken. De laatste traktatie is echter lekker klein en heet Little Bastard; een 30W-buitentopje die inmiddels ook als fliptop te krijgen is. Vintagefreak Chris Dekker probeerde het uit op het podium en in de studio.
 • Fodera Emperor 5 & Matthew Garrisson Imperial 5 Nadat Vinnie Fodera and Joey Lauricella de werkplaats van Ken Smith vaarwel hadden gezegd creëerden ze in 1983 hun eigen basgitaarmerk: Fodera. Al snel vonden de bassen gretig aftrek. Maar niet alleen de kwaliteit is hoog, ook de prijs.
 • Ibanez TS9B De Tubescreamer is een van de meest verkochte, meest gebruikte en meest gekopieerde pedaaltjes in de muziekwereld. Helaas voor bassisten was het circuit toch echt voor de gitaar gemaakt en waren we gedwongen om dure boutique-versies te kopen. Maar nu niet meer!
 • Gallien-Krueger MB500 vs. Markbass Little Mark 800 Zowel het Amerikaanse Gallien-Krueger als het Italiaanse Markbass leveren zeer compacte, krachtige versterkers. Wat zijn de verschillen?

VASTE RUBRIEKEN
 • Op Bestelling Jürgen Preyer bouwde voor Tim Nobel
 • De Tandem Victor Wooten & JD Blair
 • Workshops De foute noot, Solar deel 1, Contrabas erbij, Funk deel 2
 • Reissue test Höfner HCT-500/5 President Bass
 • Vintage Steinberger XP
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #11
 • Opgebast Hier komt… Pieter Bakker
 • Column Ik speel geen bas Cesar Zuiderwijk