De Bassist #09

De Bassist #09
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: juli - september 2009

Tony Levin Bassen, Sticks en Funk Fingers
Aaldert van Weelden De keus van soullegende Solomon Burke
John Wetton Van kerkorgel naar bas

En verder tests van Tech21 VT Bass, Lakland Skyline Decade, Warwick Triumph E-upright, Vanderkley 112MNT Neolite + VA615 + VA750, Markbass Mark Studio1, TC Electronic RH450, Fender Road Worn Jazz Bass, Ashdown Little Giant 350. Maar ook: Baspanel over studiogeluid, Vox Humana bouwt voor Rinus Gerritsen, De Tandem met Diets Dijkstra en Jeroen Kleijn en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Tony Levin Bassen, Sticks en Funk Fingers

Tony Levin is bij het grote publiek vooral bekend als die kale bassist met grote snor. Maar de lijst met namen waarmee hij heeft gewerkt is uitermate indrukwekkend. Ook brengt hij regelmatig soloalbums uit en speelt hij in veel verschillende zijprojecten.

spread

Aaldert van Weelden De keus van soullegende Solomon Burke

Het was liefde op het eerste gezicht. Als klein knaapje mocht hij ooit de gitaar dragen van de bassist van het gospelkoor van zijn vader. En toen hij even die dikke snaren beroerde, was hij op slag betoverd. Nu speelt deze zoon van een Achterhoekse dominee met Solomon Burke.

spread

John Wetton Van kerkorgel naar bas

John Wetton is op zijn zestigste nog steeds erg actief. Naast zijn werk met de heropgerichte supergroep Asia is hij al enkele jaren op pad met iCon, een progrock project met Asia-toetsenis Geoff Downes.

TESTS
 • Tech21 VT Bass Tech 21, de analoge amp modeler, introduceerde onlangs de Character Series-pedalen. Een groot aantal beroemde versterkers wordt gemodelleerd in een enkel pedaal. Zo kan de gitarist eindelijk Amerikaans klinken over zijn Engelse versterker, en andersom.
 • Lakland Skyline Decade Tien jaar, tijd voor een feestje. Lakland heeft haar eerste decennium als basbouwer afgesloten. Om dat feit op te luisteren, ontwierp de bouwer een nieuwe bas; Decade.
 • Warwick Triumph E-upright Het ontwerp stampt uit het Duitsland van 1965, het tijdperk van de Wirtschaftwunder, Koude Oorlog en Rock und Roll. Om de bas hoorbaar te maken in de luide naoorlogse muziek ontwierp de muziekinstrumentenfabriek Framus in dat jaar de Triumph, een compacte electrische contrabas zonder klankkast. Warwick wekte deze onlangs tot leven.
 • Vanderkley 112MNT Neolite + VA615 + VA750 De kritieken in binnen- en buitenland op de Vanderkley luidsprekerkasten en de voor- en eindversterkers waren lovend. Inmiddels is een serie NeoLite-kasten toegevoegd aan het assortiment.
 • Markbass Mark Studio1 De plug-in heeft de toekomst, dat is wat je overal hoort. Geen gesleep meer met apparatuur, geen last van wisselende omstandigheden. Door een stukje software klink je overal zoals je wilt. Sinds kort is er de Mark Studio 1-plug-in van het Italiaanse Markbass.
 • TC Electronic RH450 TC Electronic geniet naam en faam als producent van hoogwaardige effectapparatuur. Onlangs maakte de Deense firma zijn intrede in basland. De RH450, TC’s eerste basversterker, is een rebels krachtpatsertje geworden dat zichzelf met veel bravoure in de wondere wereld der lage tonen introduceert.
 • Fender Road Worn Jazz Bass Het grote voordeel van de Road Worn Jazz Bass is dat je geen moment bang hoeft te zijn dat je hem laat vallen of ergens tegenaan stoot. Een kras of deuk meer of minder maakt niks uit. Daar moest je namelijk niet om gaan treuren bij een bas van 1100 euro.
 • Ashdown Little Giant 350 De laatste jaren heft De Bassist regelmatig bericht over de trends in versterkerland. Er zijn er nog altijd twee te bespeuren: de grote, zware buizenbak en de ultracompacte transistorversterker. Het nadeel van deze superkleine apparaatjes is de hoge prijs. Ashdown komt nu met 2 nieuwe ultracompacte, betaalbare, tops.

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel over studiogeluid
 • Op Bestelling Vox Humana bouwt voor Rinus Gerritsen
 • De Tandem Diets Dijkstra en Jeroen Kleijn van Johan
 • Workshops Time, Standards #9: Black Orpheus 1, Techniek: Even Trainen, Indiase Melodieën 2
 • Reissue test Eastwood Hi-Flyer, EEB-1 en Classic 4
 • Vintage Gibson Les Paul
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #03
 • Opgebast Hier komt… Stijn Tondeleir
 • Column Ik speel geen bas Ruben Hoeke