De Bassist #07

De Bassist #07
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: januari - maart 2009

Tony Overwater Over jazz en kikkermuziek
SMV Stanley Clarke, Marcus Miller en Victor Wooten
Andy Bell De bassist van Oasis of…

En verder tests van Ashdown James LoMenzo, Adamovic FBC, Godin A4 SA / Axon Basssynth, Aguilar Tone Hammer, Warwick Hellborg Stack, SWR Marcus Miller. Maar ook: Baspanel Drie bassisten discussiëren over livegeluid, Harry Jansen bouwt contrabassen, De Tandem met Doug Wimbish en Will Calhoun en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen
spread

Tony Overwater Over jazz en kikkermuziek

Hij behoort tot de top van de Nederlandse jazzmuzikanten, heeft met zijn Kikkermuziek ook de kids van de lage landen weten te bereiken en vindt basspelen vooral leuk als hij ook leiding kan geven. Na zich ruim twintig jaar vooral op de contrabas te hebben uitgeleefd, zorgt de herboren passie voor basgitaar voor een extra dimensie in zijn oeuvre.

spread

SMV Stanley Clarke, Marcus Miller en Victor Wooten

Gebrek aan zelfvertrouwen kan de heren niet verweten worden: het intro van Maestros De Las Frecuencias Bajas klonk alsof drie onoverwinnelijke gladiatoren hun intocht deden. De meesters van de lage frequenties lieten een verpletterende indruk achter bij de drie concerten om hun album Thunder kracht bij te zetten.

spread

Andy Bell De bassist van Oasis of…

Volgens critici had de band Oasis na de eerste twee platen moeten stoppen. Na vijftien jaar is de band echter populairder dan ooit, met zelfs twee optredens in de HMH volgend jaar. Muziekbladen staan weer vol met sappige scheldpartijen van de broertjes Noel en Liam. De Bassist ontwijkt de familievetes en schuift aan bij de altijd kalme Andy Bell.

TESTS
 • Ashdown James LoMenzo Dit pedaaltje is door Ashdown samen met James LoMenzo ontwikkeld, een bassist die zich bewezen heeft in de wereld van de zware metalen. Tegenwoordig trekt hij aan de dikke touwen bij Megadeth. Zijn wens was een pedaal dat zijn bas laat schreeuwen terwijl deze niet verloren gaat in de mix, of dit is gelukt lees je in de test.
 • Adamovic FBC Waarom al die onzin over houtsoorten, vintage, windingen en resonantie als de trillingen in het hout de elementen niet rechtstreeks op vangen? Een lage E is een lage E. Een opvliegende lezer zou nu ontsteken in een betoog over de betekenis van hout, over vintage en ingewikkelde elektronica. Maar bassisten zijn meestal niet zo opvliegend. De Adamovic FBC vermorzelt de hele stelling over kartonnen speakers en lage E’s.
 • Godin  A4 SA / Axon Basssynth Half werk, daar houden de Canadezen van Godin niet van. Dat is de conclusie als de Godin A4 SA Acoustic Bass na een half uurtje spelen van de schouders glijdt. De Godin A4 is een semi-akoestische bas, maar is van meer muzikale markten thuis, met dank aan onder mer de SynnthAccess naast de output.
 • Aguilar Tone Hammer De meeste bassisten zullen het er wel mee eens zijn: op het podium moet alles klein, overzichtelijk en compact. En nu komt Aguilar met een ultiem compacte voorversterker met DI- en overdrivefunctie. Dat moet beluisterd worden!
 • Warwick Hellborg Stack Het bedenken van de perfecte basinstallatie is geen piece of cake. De Zweedse bassist Jonas Hellborg mocht zijn droomtoren door Warwick laten construeren. Hellborg, toch al niet iemand van compromissen, bedacht een combinatie die op z’n zachtst gezegd verrassend was.
 • SWR Marcus Miller Marcus Miller wrodt naast zijn groove ook vooral geroemd om zijn goede sound. Samen met SWR ontwikkelde hij een speciale basvoorversterker die aan al zijn eisen voldoet. Het geluid van Miller in een doosje, dat wil iedereen wel.

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel Drie bassisten discussiëren over livegeluid
 • Op Bestelling Harry Jansen bouwt contrabassen
 • De Tandem Doug Wimbish en Will Calhoun – Living Colour
 • Workshops Music Is A State Of Mind, Standards #7: Footprints 1, Techniek: Slappen, Strumming 3
 • Reissue test Gretsch G6136LSB White Falcon Bass
 • Vintage Wal bassen
 • Column Rinus Gerritsen Basstory #01
 • Opgebast Hier komt… Samir Boureghda
 • Column Ik speel geen bas Drummer Bow Evers