De Bassist #04

De Bassist #04
Beschikbaarheid: Op voorraad

Verschijningsdatum: april - juni 2008

Michel van Schie Houdt het zo simpel mogelijk
Billy Sheehan Wil communiceren met muziek
Freddie Cavalli Nederlands kleurrijkste rockbassist is niet meer

En verder tests van Ibanez Paul Romanko Signature, Boss ME-20B Multi-effect, MarkBass Classic 300 buizentop, Lightwave Saber VL optische basgitaar, Yamaha RBX A2, Gecoate snaren: Warwick EMP en Galli. Maar ook: Baspanel test hollowbody-basgitaren, André van der End maakte een P-’55 voor Theo Dul, De Tandem met Manuel Hugas & Cyril Directie en vier nieuwe Workshops.
Volledige inhoud
Prijs: € 9,77
Aantal:  Bestellen

Michel van Schie Houdt het zo simpel mogelijk

Michel van Schie behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse muzikantenscène. Door collega-muzikanten werd hij al geëerd met een Duiveltje voor Beste Bassist van de Lage Landen.

Billy Sheehan Wil communiceren met muziek

Billy Sheehan speelt bas met de snelheid van Steve Vai of Alex van Halen en had tijdens zijn optredens met David Lee Roth ook de klassieke pose van de hardtocker. Zo extravert als hij toentertijd op het podium stond, zo bescheiden en ontdaan van alle pathos komt Billy tegenwoordig over.

Freddie Cavalli Nederlands kleurrijkste rockbassist is niet meer

Op 18 januari 2008 verloor Fred van Kampen de strijd tegen longkanker. Hij werd 52 jaar. Fred van Kampen bestond eigenlijk al jaren niet meer. Ergens eind jaren ’70 werd hij door Herman Brood omgedoopt tot Freddie Cavalli. Nederland verliest een van zijn beset en kleurrijkste rockbassisten.

TESTS
 • Ibanez Paul Romanko Signature Paul Romanko, bassist van Shadows Fall, speelde tot dusver altijd op een Ibanez SRX met EMG-elementen. Nu heeft hij zijn eigen Ibanez PRB1 signature, een van de eerste basgitaren met twee elementen en toch slechts één volumeknop.
 • Boss ME-20B Multi-effect Boss heeft twee gloednieuwe multi-effectapparaten voor de bas. Het vlaggenschip is de gloednieuwe GT-10B, opvolger van de GT6B en volgestopt met DSP-effecten en COSM modeling. Het kleine broertje, de ME-20B, is een traditionele mulit-effectbak, die met zijn prettige prijs voor veel bassisten een schot in de roos zou kunnen zijn.
 • MarkBass Classic 300 buizentop Het Italiaanse merk MarkBass begint een steeds belangrijkere speler te worden op de mark van basversterkers. Nu komt het merk met een dikke buizenbak, maar dan wel een heel bijzondere. De Italianen hebben er namelijk een microprocessor ingebouwd.
 • Lightwave Saber VL optische basgitaar Binnen in de forse brugzadels van deze bas zitten infrarood lampjes. Deze schijnen langs de snaar en aan de andere kant vertaalt een elektronisch oogje de flakkerende schaduw in een elektrisch signaal. Het resultaat moet realistischer klinken dan welke andere baspickup dan ook. Is dat ook zo?
 • Yamaha RBX A2 Yamaha produceert al jaren de RBX-serie: degelijke bassen voor niet al te veel geld. De futuristische vormgegeven A2 is binnen deze serie een vreemde eend in de bijt. Hij is gebouwd met de volgens Yamaha revolutionaire A.I.R.-technologie en combineert daardoor een vol en diep geluid met een gering gewicht.
 • Gecoate snaren: Warwick EMP en Galli Muzikanten en bassnaren gaan vaak te vroeg ten onder aan een leven van rock & roll. Een coating om elke snaar leek een oplossing maar was niet altijd zo succesvol. Gelukkig staat de techniek niet stil en is er een nieuwe generatie waarbij niet de hele snaar maar de buitenste wikkeldraad is gecoat.

VASTE RUBRIEKEN
 • Baspanel test hollowbody-basgitaren
 • Op Bestelling André van der End maakte een P-’55 voor Theo Dul
 • De Tandem Manuel Hugas & Cyril Directie
 • Workshops Wie is de beste bassist? Standards #4 Nostalgia in Times Square 2, Genuanceerde vingers, Octaven
 • Reissue test Burns Shadow Bass
 • Vintage Acoustic 361 transistortoren
 • Column Herman Deinum Basta! #04
 • Opgebast Hier komt… Boaz Kroon
 • Column Ik speel geen bas Zangeres Paulien van Schaik